Helags – en liten mamma-son-tur i fjällen

När sommarlovet började närma sig sitt slut förra året och Lasse skulle börja jobba så beslutade Erik och jag oss för att utnyttja ledigheten fullt ut för att hinna med en kortare fjällvandring på fem-sex dagar. Första dagen blev en vandringsdag. 12 km upp till fjällstationen med fullastade ryggsäckar. Väl framme fick vi  fixa med tält och packning. Vi hittade en slät och fin plats nära bäcken där vi kunde hämta vårt vatten. När allt var klart så var det dags att laga middag. Erik hade varit med och valt ut vilka frystorkade rätter som lät godast att äta så maten blev lyckad under turen.

_MG_6189 _MG_6213

Andra dagen i Helags så var det dags för fjällrävssafari. I Jämtlandsfjällen finns det nu 29 aktiva fjällrävslyor och från Helags fjällstation kan man två gånger i veckan få följa med en guidad grupptur till en av lyorna. Guiden forskade om fjällrävarna och skulle skriva en mastersuppsats om hur fjällrävsturism påverkade rävarna. I Sverige så håller man ett säkerhetsavstånd på 300 m till lyan vilket gör fotografering omöjlig. Jag kunde ändå inte låta bli att släpa med mig en kamera ifall någon av fjällrävarna skulle råka komma närmare av en händelse. Det gjorde de naturligtvis inte så det fick bli några dokumentationsbilder på några av de fem – sex rävar vi såg samtidigt vid lyan. Mesta tiden vilade de men ibland hände något och de började leka lite eller gick och drack lite vatten i fjällbäcken. Då åkte kikare och kamera upp. Både jag och sonen var helt överens om att detta var en toppenupplevelse som inte många får vara med om.

1508_IMG_2253 _MG_6251 _MG_6275

Under dagen vi var på fjällrävssafari så blåste det upp rejält. När Erik gick på fjället hem från fjällrävsspaningen kändes det som han flög en liten bit i det kraftigaste vidbyarna. När vi kom tillbaka till tältet så var det borta! Det hade helt enkelt lyft iväg en bit, trots ordentlig förankring i den  ganska sandiga marken, med stormlinor, extra stenar och allt. Trots att någon vänlig person räddat och förankrat tältet med videgrenar ca 20 meter längre bort så tyckte Erik att det var ganska läskigt och funderade en del på vad som kunde ha hänt om han varit ensam i tältet. Som tur var saknades ingen utrustning när vi kom under tak och kunde gå igenom och fixa med all packningen.

Tredje dagen i Helagsfjällen var regnig och dimmig. Man såg knappt till toahuset och det fanns inte en chans att se Helagsfjället. Då var det läge att ta en dag med fika, olika spel och någon kortare sväng i omgivningen. Det var bara att hålla tummarna för att YR:s prognos skulle stämma och vädret skulle bli bättre igen.

_MG_6289 _MG_6290 _MG_6303

Fjärde dagen i Helagsfjällen vaknade vi upp till blå himmel och nästan vindstilla väder. Då var det läge att satsa på en toppbestigning av Helags (1797 m). Jag bar dagsturssäcken och så strävade vi på uppåt. Vänstra kammen upp och högra på nervägen. Erik märkte att det var lite skillnad mot att traska upp på Storvätteshågna (1204 m) vid Grövelsjön som han gjorde för ett par år sedan. Sex timmar tog hela turen och då var vädret så skönt att man kunde sitta och fika utan jacka på toppen.

_MG_6318 _MG_6328


Dag fem begav vi oss hemåt eftersom vi såg att det skulle komma sämre väder igen. Det blev en riktig långdag med 12 km vandring tillbaka till bilen och sedan tio timmars långkörning i bil. Vi fick fem härliga dagar i fjällen. Det vi missade på vår tur var lite fjällfiske som Erik sett fram emot. Jag kunde konstatera att det fungerar att vara ensam vuxen på fjälltur även om det är ännu roligare och minst fem kilo lättare i ryggsäcken att vara hela familjen på tur. 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top