Getryggen – topptur 1382 möh.

Om du har läst vår tidigare blogg från fjällen i somras så kanske du tror att vi bara hade regnväder. Så var det inte, utan efter en regndag så kommer oftast en solig eller ganska solig och fin dag. En sån dag passade vi på att göra årets toppbestigning från Storulvån upp på Getryggen, 1382 möh.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vattenpaus vid en fjällbäck.

Vi startar från Storulvåns fjällstation. Första delen av leden går genom fjällbjörkskog. Stigen är förutom en stig mot Getryggens topp också en blomsterstig. Här och där längst stigen hittar vi alltså små informativa skyltar om vilka blommor och andra växter vi ser eller i alla fall kan se om man vandrar där under rätt del av sommaren. Vissa av växterna blommar ännu medan andra har blommat över långt tidigare.
Det är en ganska varm dag i fjällbjörkskogen så vi passar på att stoppa vid bäckar för att dricka vatten där vi kan. Vi rör oss långsamt men utan längre pauser uppåt mot kalfjället. Många kilar raskt förbi oss upp för berget och vi tänker att vi måste ha sämre kondition än alla andra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kung Karls spira
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ovanför trädgränsen.

Väl ovanför trädgränsen märker vi att de som sprungit förbi oss tidigare sitter på stenar och pausar, några skulle nog inte längre upp än till trädgränsen. Plötsligt är det vi som är längst fram och strävar vidare uppåt. Till slut får vi syn på en liten snöfläck till Eriks stora glädje. Här blir det ett kort stopp för att kunna kasta ett par snöbollar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Snö!

På alla småtoppar på vägen mot den riktiga toppen ligger geocacher gömda. De flesta blir enklare att leta efter på nervägen. Men den på förtoppen passar bra att ta på vägen upp

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En av dagens småtoppar med geocachefynd.

Vi tror att vi har kommit fram till toppen en eller två gånger innan vi verkligen når den. Varje gång tittar vi vidare och upptäcker att det är lite högre en bit framöver. Men till slut är vi verkligen framme på den högsta punkten. Det finns ingen högre topp i närheten. Nu kan vi ta lite bilder vid toppröset och skriva i toppboken som finns i en metallåda vid toppen. Det blåser lite så här vill vi inte sitta och äta vår lunch.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Toppgroupie”.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Glad Erik på sin fjärde topp.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dags att skriva i toppboken.

Vi traskar en bit neråt i slänten från toppen. När vi hittat ett någorlunda läigt ställe tycker vi att det är dags för matsäcken som vi packat med oss från STFs fjällgård i Storlien. Mackor, ägg, frukt, muffins och termosar med varm choklad kommer fram och ger oss massor med ny energi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lunch i en läig sluttning.

Efter lunchen så fortsätter vi neråt men passar på att gå till några olika småtoppar där det ska finnas gömda geocacher. Vi hittar alla utan större besvär. En liten flock på fem renar kommer springande uppför fjället. Det traskar runt en och annan fjällvandrare på berget så det är nog inte helt enkelt att vara ren här och hitta en lugn plats där de kan äta och vila. Det är i alla fall myggfritt vilket är skönt både för renarna och för oss människor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mot en småtopp på nervägen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fem renar.

Till slut lämnar vi kalfjället och kommer ner i fjällbjörkskogen på samma stig som vi tog när vi gick upp. Nere vid fjällstationen köper vi glass och sitter utanför och myser. Då blir det som så ofta i fjällen. Plötsligt får vi syn på en familj som vi känner igen från Friluftsfrämjandet och en man som vi tittar länge på när han går in på fjällstationen kommer tillbaka ut efter en liten stund. Det är ytterligare en från Friluftsfrämjandet, Robert Flisberg. Honom lärde vi känna ett par år tidigare i Idre där han höll workshop i att göra egna paracordarmband. Nu får vi en lång pratstund innan han ska ut på fjällvandring med vänner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Möte med Robert Flisberg (som lärde Lasse att knyta paracordarmband härom året).

Getryggen är en ganska snäll topptur utan allt för stora utmaningar. Tidigare har jag varit uppe på toppen med telemarksskidor men det här är första sommarturen upp och helt klart första gången på Getryggen för Erik och Lasse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top