Omberg – en helg med naturupplevelser

Fick en inbjudan via Facebook från en gammal kurskompis på naturupplevelseguideutbildningen som jag gick i Kalmar för några år sedan.  Jag var inbjuden till en helg vid Omberg tillsammans med ett gäng som också gått utbildningen. Vem kunde motstå ett sådant erbjudande, inte jag i alla fall. Efter lite pusslande och familjelogistik var det bara att boka biljetter. Veckan innan tittade jag på väderprognosen varje dag. Ett rejält väderomslag var på gång och prognosen svängde hit och dit. Vi som varit bortskämda med sommarvärme i över en vecka blev nu lovade 5 grader. Ena dagen lovade prognosen hällregn för att nästa dag se i alla fall lite torrare ut. Det var lika bra att vara förberedd. Regnkläder, dunjacka och mössa och vantar åkte ner i packningen.

Kl 7.58 på lördag morgon anländer jag till Jönköpings station och blir hämtad av Peter. Vi åker iväg mot Alvastra där vi ska träffa de övriga. På vägen får vi se Brahehus snyggt insvept i dimma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brahehus insvept i fukt och dimma.

När alla samlats vid klosterruinen så går Peter igenom programmet för helgen. Först Alvastra klosterruin och rökstenen och sen Tåkern, fågelsjön med modernt naturrum innan det är dags för lunch. Efter lunch blir det Omberg innan kvällens sociala umgänge med gruppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Peter presenterar planen för helgen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hela gänget samlat för en första fika.

Klosterruinen från 1100-talet och Rökstenen med Sveriges längsta runinskription blir dagens kulturhistoriska inslag. Båda spännande att få se.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alvastra klosterruin.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rökstenen.

Nu far vi vidare mot Tåkern och naturrummet vid Glänås. Vi gillar naturrummets moderna design helt i vass och beger oss direkt till ett stort stabilt fågeltorn för att kunna få överblick över sjön och vassarna. När vi är mätta på utsikten fortsätter vi en kort sväng på stora breda välbyggda spänger ut i vassen längs ena strandkanten. När vi kommer till en plattform kommer vi också lite närmare fåglarna och kan spana ut mot en av sjöns skrattmåskolonier. Vi återvänder sedan till naturrummet för att titta på utställning och film. Jag passar på att värma upp mig lite. Även om både dunjacka, mössa och vantar har åkt på från packningen så är det skönt att komma in i värmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tårens moderna naturrum helt i vass.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Per spanar från fågeltornet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bra överblick över fågelsjön.

Efter lyxlunch på Gyllenhammars med Vätternröding, rådjur eller gnocchi med ramslökspesto på menyn så känner vi oss redo att upptäcka Omberg. Vi startar med Ellen Keys led på 6 km som tar oss genom härligt gröna bokskogar, en slåtteräng med hassel och gullvivor i massor, förbi Stocklycke hamn vid Vättern för att sedan svänga av mot söder till Ellen Keys hus. Längs vandringen lär jag mig om svampen Stubbdyna, tittar och luktar på Ramslök och ser en av tre arter Majbagge (en skalbagge).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På Ellen Keys led.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slåtteräng med gullvivor.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vid Stocklycke hamn.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bokgren.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vidare mot Ellen Keys hus.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Storvuxna träd.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ramslök.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ett rejält högt träd.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Majbagge.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ellen Keys hus.

Efter Ellen Keys hus svänger stigen tillbaka mot Stocklycke där vi startade. Nu hittar vi en geocache, vi når Ombergs högsta punkt – Hjässan – som är känd för sin utsikt både över Vättern och det omgivande landskapet med Tåkern. Idag ser vi absolut ingenting, för allt är insvept i en vit dimma. Vi skrattar lite åt att det i alla fall finns skyltar som pekar ut vad man borde kunna se. Mot slutet passerar vi Mörkahålskärret där många passar på att fotografera de fina dimslöjorna över vattnet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
P-O och jag hittar en geocache längs vägen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den milsvida utsikten från Hjässan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dimslöjor över Mörkahålskärret.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Min bild från Mörkahålskärret.

Innan vi lämnar Omberg så åker vi i bilarna förbi Västra väggar som även i dimma är en fin utsiktspunkt med branta bergväggar ner mot Vättern. Vi gör också ett snabbstopp vid marmorbrottet i Borghamn där vi letar minnesstenar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Västra väggar.

Nu är det dag att vända söderöver mot Öninge camping och kvällens begivenheter. Ett snabbstopp i en matbutik i Ödeshög så är vi strax framme. Först upp med tälten för oss fyra som ska tälta. Sex tjejer delar en stuga och två sover i bilen. Några övernattar på andra ställen. Tältet kommer snabbt upp och nytt varmare liggunderlag och ny varmare sovsäck ska invigas. Jag fryser alltid otroligt mycket i början av nätterna och har ofta haft svårt att somna. Nu har jag investerat i rejält varma och tyvärr lite tyngre sovsaker. Hoppas att jag kan hålla mig varm denna kalla natt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tältet med ny sovsäck är iordning.

Innan det är dags att krypa ner i sovsäcken så umgås vi och äter tillsammans i campingstugan. Planen var att grilla nere vid vattnet, men när temperaturen inte stigit över 5 grader under dagen är de flesta mest sugna på att få vara inne i värmen. När vi ätit och pratat på glatt till klockan elva är det dags att krypa ner i sovsäcken.

Halv sju – sju på morgonen vaknar jag efter en varm natt i sovsäcken. Jag tror inte att jag kommer behöva frysa mer och när temperaturen stiger får jag nog ha lättare klädsel och öppna dragkedjan. Hellre för varm än för kall tänker jag. Nu återstår bara ihoppackning av fuktig utrustning och frukost innan det är dag att säga hejdå till alla. Vi konstaterar att det varit mycket lyckat trots vädret. Vädret var ju ändå så mycket bättre än vad prognosen lovade några dagar innan. Om det blir en ny träff till hösten får gärna Store mosse bli ny träffpunkt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hoppackning för hemfärd.

4 Comments

 1. Peter
  15 maj, 2016

  Bara resumé över en trevlig helg

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   15 maj, 2016

   Tack själv för en så trevligt ordnad helg! Massor av nytt för mig 🙂
   /Anna

   Svara
 2. Christina Nilsson
  15 maj, 2016

  Tänk att vädret trots allt blev bättre än prognosen! Mycket hann vi med och många nya upplevelser. Roligt att vi kan utöka vår lilla NUG-grupp.

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   15 maj, 2016

   Jag är så glad att jag blev upplockad i er grupp fast jag bara gått NUG1 🙂 Ja vädret hade faktiskt kunnat bli ännu mycket värre så med lite god vilja kan man kanske säga att det var halvbra 😉
   /Anna

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top