Sova ute i januari – test av nya hammockar

Förra året upptäckte jag att fler och fler verkar gilla att sova i hammock (hängmatta) när de är ute i skogen. Enklare än att slå upp ett tält och mer frihetskänsla. Jag funderade på att köpa en egen hammock men kom aldrig till skott. I en facebookgrupp för Kvinnliga äventyrare fick jag syn på härliga bilder från en äventyrare som sov ute i sin hammock i ett härligt snölandskap. I en annan tråd kom det upp olika frågor om att sova i hammock och att göra det nu på vintern. Flera tipsade om ”Ticket to the moon’s” kingsizemodell. På naturkompaniet skulle jag hinna köpa en innan vi åkte till stugan i Dalsland. Tarp hade jag redan och myggnät kan jag köpa till i vår. Det enda jag behövde nu var hammocken och upphängningsrep.

Det visar sig att Erik också tycker att det här med hammock är en strålande idé. Allt som luktar lite äventyr lockar vår son. Den som är tveksam är Lasse som tycker att det verkar kallt och lite obehagligt att sova ute i minusgrader. Det blir alltså inköp av två hammockar. På Naturkompaniet är de dyrare än på nätet, men vi kan kolla på dem och få dem direkt i handen. Just nu visar det sig att butiken har ett erbjudande där man får med upphängningrep på köpet. Då blir det inte så mycket dyrare än på nätet i alla fall.

Till Dalsland har vi med en hel stor blå kasse (från ett känt möbelföretag)  med  liggunderlag, sovsäckar, hammockar, tarp mm. Erik vill montera upp dem så fort vi kommer upp. Jag är lite försiktigare och föreslår att vi kan vänta till andra natten. Vi är i alla fall eniga om att vi ska hålla till nära stugan så att vi kan avbryta och gå in mitt i natten om vi fryser eller inte trivs. Det blir som Erik vill och vi hänger upp hammockarna redan första kvällen. Det ser ut att bli helt stjärnklart och prognosen har lovat c:a -5 grader. Det blir en bra test av utrustningen.

Erik gör iordning sin sovplats

Jag fryser väldigt lätt när jag ska sova och gör allt för att hålla mig varm. Hammocken bäddas in i ett par tunna cellplastliggunderlag ända upp på sidorna. Ovanpå lägger jag ett uppblåsbart underlag som ska klara kyla bra. Min sovsäck, Cumulus Teneqa, ska vara skön ner till -9 grader. Dessutom skulle jag sova i ullunderställ, tunn dunjacka och fårskinnstossor utanpå ullsockorna. Jag hade också en gammal sovsäck som jag tänkte breda ut ovanpå allt. Det här kunde väl inte gå fel.

Erik som alltid är väldigt varm på natten körde en lite svalare variant som liknade min men en lite tunnare sovsäck, Cumulus Panyam 450 som ska vara skön ner till 0 grader. Han skippar dunjacka och fårskinnstossor bl.a. Vid tiotiden går vi ut för att fixa det sista och krypa ner. Lasse följer med för att hjälpa oss och för att ta lite bilder. Erik är snabbast ner i sin sovsäck och jag pysslar en liten stund till innan jag försiktigt krånglar mig ner.

Anna fixar till liggunderlägget

Till slut har vi båda kommit till ro och vi ligger en stund och spanar på en fantastisk stjärnhimmel. Lasse har gjort sina sista bilder och går till stugan för att sova. Snart hörs djupa andetag från Eriks hammock. Själv ligger jag vaken och tittar och blundar om vartannat. Vid midnatt inser jag att jag behöver upp och kissa om jag ska kunna somna riktigt gott. Sen sover jag fram till fyra på morgonen. Då väcks jag av att månen lyser mig rakt i ögonen. Jag ligger och vilar ett par timmar till men månskenet gör att det är svårt att somna om. Mellan fem och sex på morgonen börjar trafiken på E45 tre km bort komma igång igen och ett par flygplan flyger över i mörkret. När magen börjar kurra lite efter frukost vid sex så tänker jag att det är dags att gå tillbaka till stugan.

Natten lägrar sig och ron sprider sig
Natthimlen är sällsynt vacker i Dalsland där alla lampor är avlägsna

När jag tagit mig upp ur sovsäcken och ska börja samla ihop mina saker så upptäcker jag att Eriks hammock är tom. Det visade sig att Erik börjat frysa och vid ettiden så hade han traskat tillbaka till en varm säng i stugan. Men skam den som ger sig. I natt har han bestämt sig för att försöka sova ute igen och nu ska han försöka att inte frysa. Han lånar min tjockare sovsäck och fårskinnstossorna bl.a och tänker ha fler liggunderlag i sin hammock. Han har dessutom varit ute och spänt upp tarpen för att se om han kan slippa att bli täckt av rimfrost.

Det var -6 grader när jag kom tillbaka till stugan. Översovning i januari fungerade bra om man tog mycket varma saker med sig. Att ligga och spana på stjärnhimmelen, lyssna efter olika ljud och bli väckt av månsken i ögonen var härligt. Jag har vissa frågor och förbättringsmöjligheter av hammocksovandet:

1. Kan man spänna upp hammocken så att huvudändan kommer högre än fotändan eller halkar man bara ner mor fotänden då?

2. Kan man ha något bättre under än olika liggunderlag som ligger omlott. De halkade lite hit och dit och hamnade man utanför det ordentliga uppblåsbara underlaget så kändes det lite kallt. Hur fungerar en under-quilt? Håller den sig på plats och slipper man underlagen då?

3. När våren kommer och insekterna vaknar måste vi köpa till insektsnät!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top