Hunneberg – geocaching på snusrundan och outdoormässa

I helgen var det en Outdoormässa vid Bergagården på Hunneberg. Vi bestämde oss för att göra en dagstur för att först ta en geocacherunda på berget och därefter besöka mässan.

Vi åker från Torslanda strax efter sju på söndagsmorgonen och kommer fram till Trollhättan, Vargön och Hunneberg strax efter halv nio. Först tänker vi gå en geocachrunda som kallas ”snusrundan” eftersom alla 32 cacherna består av ett gäng snusburkar. Den ska vara en knapp mil att gå och ta mellan tre och fem timmar att komma runt med fikastopp inräknat. Svårighetsgraden på gömmorna är i snitt 1,5 – vilket betyder att de ska vara enkla att hitta. Svårighetsgraden på terrängen ska vara 2,5 – vilket betyder att det är skogsstig och inte helt jämnt underlag. Vi blev tipsade om att ha kängor eller gummistövlar. Kängorna skulle visa sig vara ett bra råd att ha på sig. Stigarna är ju fortfarande ganska vårblöta och med bitvis ganska svår terräng känns det stabilt på fötterna. Mina kängor ger upp under dagen och sulan på den ena börjar gå sönder mer och mer så någon mer tur med de här kängorna lär det inte bli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På snusrundan på Hunneberg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kanske en storsnusare som skapat rundan?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Annas känga gav upp under dagen.

Med ryggsäckar på ryggen ger vi oss iväg mot första cachen. Det visar sig att terrängen är besvärligare än vi tänkt oss. Rundan har skapats 2013 och troligen har det varit någon eller några rejäla stormar sedan dess för speciellt i början och i slutet av rundan är det stora partier med plockepinnskog som behöver forceras.

IMG_5769

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Plockepinnskog på längden och tvären vissa sträckor.

I starten går det därför ganska långsamt och vi inser att fem timmar nog är ett minimum av tid för turen. Vi beslutar att vi ska rationalisera och snabba upp vad vi kan. För att effektivisera loggboksskrivandet så börjar vi skriva bara datum och Friluftsfamiljen (som vi kortar ner ännu mer till F.fam.). Vi delar upp jobbet så att Lasse sköter gps och Erik och jag skriver i loggböckerna. Efter en stund så börjar vi ändå få lite fart på cachandet tycker vi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik loggade…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
… och Lasse skötte gps:n

I varje hittad snusburk ska också finnas en bokstav i extrafacket. Lyckas vi hitta tillräckligt många av burkarna i rundan ska vi få de bokstäver som behövs som ledtråd för att finna en extra burk, nr 33.

Längs vägen finns också några extra cacher som inte tillhör själva rundan som vi också passar på att ta. Några av dessa har lite roligare ”burkar” som en liten uggla och ett troll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mysteriecache vid torpet Sjoa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ugglan

När vi passerar cache 21 och når fram till  en av extracacherna vid Brohult så är det hög tid att äta lite lunch. Erik har med en laddning pannkakor och vi vuxna äter mackor med pastej och ägg. Sedan har vi kraft att ta oss an den sista delen av rundan. Vi lyckas hitta alla utom fem av de 32 cacherna i rundan och får fram var burk 33 ska finnas. Efter sex och en halv timme är vi tillbaka vid bilen, trötta men nöjda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brohult.

IMG_5753

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pannkakslunch
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nya krafter efter lunchen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sista sträckan kvar.

En sväng på Hunnebergs Outdoormässa vill vi också hinna med. Vi börjar med ett stopp en liten bit från Bergagården. Där kan Erik få pröva på lite downhillcykling. Han får låna en riktig cykel och hjälm. Eftersom det fortfarande är ganska blött i markerna så blir det mest en liten slinga ner i skogen och det är kanske inte riktigt vad Erik ser som downhillcykling. Sedan fortsätter vi mot Bergagården där Erik testar på en ganska lerig teknikbana för vanlig mtb, vilket inte heller riktigt motsvarar förväntningarna. Det slutar i stället med att Lasse och Erik hamnar i ett av mässtälten hos Geocachen.se där de pratar en stund innan vi ger oss ut för att ta några extra cacher i de nära omgivningarna. I en av cacherna, en myst som var placerad på Bergagården skall man leta reda på ett snyggt geocoin för att få koordinaterna till finalen. Just då var coinet utlagt i en cache 200m från Geocachen.se!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik testar downhill.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hos geocachen.se

IMG_5772

 

 

 

 

 

Vid fyra stänger mässan och efter en andra fika är det dags att rulla hemåt. Vi stannar till en stund vid Byklevsfallet på vägen ner från berget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Byklevsfallet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top