När jag tog Charterresan…

Alla dessa frågetecken… Geocacher som har ett pussel i sig och är en geocachares sysselsättning när bistrare väder manar en till inomhusaktiviteter istället. En mysig kopp te och en dator i knät – och så letar man efter dessa på kartan. Alltid är det någon man hittar som ser lösbar ut. Jag har stött på nonogram*, sudokus, pussel, sifferlekar – bland dem t.ex. att bara ange skillnaderna i siffrorna i koordinaterna. Alla latituder runt Göteborg börjar på 5, sen räknar man sig bara fram. Sen börjar longituderna på 0. Hur svårt kan det vara?

En av dessa geocacher var Charterresan. Den här cachen låg oupptäckt i 3 år! Den enda referensen man fick var 8 städer! Jaha… antal bokstäver… hmm. Första staden är Houston … 7 bokstäver. Stämmer inte som start! Och så börjar man leta. Flygplatsnummer? För många siffror… siffersumma? nehej… bokstävernas placering i alfabetet… återigen för många siffror! Siffersumman av det då? Siffersumman av bokstävernas ASCII-värden??? – Så här har alltså geocachare  gjort i tre år utan att hitta någon lösning!

Men, så klickade det till för en cachare! Och djungeltelegrafen var igång! Små tips, det ena leder till det andra… Till slut kom jag fram till vad det kunde vara och kollade upp vad jag fick för slutkoordinater. Riktigt nära minsann! Jag var något på spåren. Mina bästa geocachingvänner hade själva fått hjälp av någon annan som själv hade fått hjälp… fick reda på att lösningen jag kommit på var rätt, men jag hade fel siffror!

Det var 8 olika siffror, och att gissa vilken av dessa – eller vilka – som var fel, 254 olika varianter. Och hur mycket var det fel? Jag fick hjälp. Med den så blev det grönt i geocheckern! Det är oftast klartecken till att bege sig till platsen och börja det sedvanliga jobbet med att hitta burken! Ibland så kan det handla om ytterligare tester man utsätts för… berättar mer senare. Den här burken var inte lätt att hitta… man lär sig aldrig att kasta bort skygglapparna och leta på instinkt. Men till slut slappnar man av – och se då dyker den upp!

Lyckan när man äntligen har loggremsan i sin hand!

Charterresan tänker man sig som en glamoröst generös burk med plats för travelbugs och annat pyssel… Det här är en zipbag med en liiiten papperslapp instoppad! Likväl en loggbok, och känslan när man plockar fram den är magnifik – även om man hade haft mycket hjälp på vägen! Jag kan säga att jag har lärt mig enormt mycket på den här burken. Och fått inspiration! Jag har fått idéer till nya burkar att lägga ut kan jag säga!

En ambitiös julaftoncache – del av en julkalender-serie

Men jag skall berätta om hela cykelturen, för det var det detta var! En cykeltur på 2.7 mil. Jag har samlat på mig en hel del lösta mystar (mysteriecacher) – allihop instoppade i en lista som jag uppdaterar GPS-en med. Med dessa tagna rensas kartan upp och om man visar alla tagna cacher (vilket man gör ibland för att se vad man gjort – ”satisfying!”) så blir det vackert gult! Varje tagen burk blir en glad gul gubbe (smiley)

Ibland vill man fixa till lite burkar som ser slitna ut, så håller de ett par år till!

Så jag började så smått i närområdet som var nersmutsat av en trevlig herre som har bestämt sig för att fira Göteborgs 400-årsjubileum – med 400 geocacher runt om stadsgränsen! Vi har varit runt och tagit många av dessa, men här var ett par i närområdet som jag hade missat. Han började på 400 och numrerar sig neråt. I skrivande stund har han lagt ut nummer 80, och är snart i mål. I juni skall den sista cachen vara publicerad.

Naturen skiftar…

Alla cacherna längs min rutt loggas med ett glatt ”Tog en liten runda för att fira Charterresan!” Jag tänkte hela vägen på det hemska scenariot att jag kom fram till platsen där Charterresan ligger – och misslyckas med att hitta den! Den är utlagd av en notoriskt svår utläggare! Jag skulle bli tvungen att redigera alla loggar längs vägen… men det slapp jag göra.

Den här figuren hittade kanske inte det han letade efter…

Inne i skogen på väg mot en annan löst myst hittade jag ett råbockskranium! Med horn! Det är minsann inte ofta man hittar sådana… Någon hade knaprat lite på ett av hornen, men i övrigt var det en fin souvenir! Kanske borde man sätta upp den på en fin träbit och sätta en minnesplakett på den till minne av Charterresan.

Man hamnar alltid på ställen man aldrig trodde att man skulle besöka…
… och får se relikter från en längesedan svunnen tid!

En myst som löst länge försökte vi oss på en annan dag. Det visade sig att när jag löst mysten så var gömman jag hade hittat 6 meter upp i ett träd bara ett nytt mysterium! Det var visserligen ett riktigt lätt mysterium, om siffrorna hade stämt! Som tur var meddelade CO (Cache Owner) att det hade blivit något fel när han lade ut den så man leddes först i fel riktning. Med rätt riktning hamnade jag helt rätt – mitt i ett sumphål! Där var burken – i en tall! Den här utläggaren är scoutledare och kan det här med att navigera i skogen med kompass och stegräknare. Hans cacher är riktiga utmaningar! Och han drar sig inte för lite strapatser.

Den här dagen hade nått nästan ända till lunch och jag hade hunnit med 2.7 mil och 12 geocacher av varierande svårighetsgrad. Dags att cykla hem och titta i kylskåpet efter lite käk!

 


*) Nonogram: Pixelpussel där varje rad har en kod som talar om vilken gruppering av ifyllda pixlar på den raden och likadant på kolumnerna. Man skall räkna ut vilka pixlar som är ifyllda så dyker ett trevligt mönster upp.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top