Cykling och Svampplockning – Dag 4

Efter att ha lagt ut 5 geocacher på öarna i reservatet kommer nu turen till den sista cachen på fastlandet – ytterligare en liten pärla längst ute på Vålebergsspetsen.Vi passar givetvis på att titta till alla geocacher på vägen ut. Efter den sista spången, den som leder ut till Våleberg hänger en cache. Den hade trillat ner på marken enligt en besökare. Vi hänger upp den på sin plats. Den är lite våt så jag fixar ett par dräneringshål i locket på den. De fungerar samtidigt som vädringshål…

1607_IMG_6547
Erik cyklar glatt medan Anna och jag hellre vandrar fram.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Puktörneblåvinge?

Förra året gjorde Västkuststiftelsen en storröjning i vassen innanför Nötön. Vi var lite smått oroliga för den Citronfläckiga Kärrtrollsländan som vi visste har en hemvist i vassen här ute. Vi blev glatt överraskade när vi nu gick förbi och kunde konstatera att vassen nästan var helt uppväxt och Citronfläcken hade tagit över helt! Vi såg minst 15 stycken på väg från Nötön. Bara en enda Nordisk Kärrtrollslända såg vi.

1607_IMG_6550
Det har dykt upp en hel del citronfläckar på reservatet.

Vi fortsätter utåt. Det blir både lättare och svårare att cykla ute på Våleberg – stigarna blir väldefinierade och ibland är det spänger som är fint anlagda men när det dyker upp problem är det ganska intrikata problem. Erik hoppade ofta av och ledde cykeln över.

Alla texter till geocachen är redan färdiga så utlägget blir enkelt att göra redan i fält. Platsen är redan utsedd i Google Earth – som är ett utmärkt verktyg att lägga ut cacher med. På plats behöver man bara justera punkten till den exakta platsen. Sen är det lite meck med detaljer, men det mesta går att fixa till i efterhand. Lägger man ut en större burk är det fint att veta GC-koden så man kan etikettera sin burk snyggt och den koden får man ju först när cachen är sparad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Inne i skogen är det fint anordnat med spänger…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ett av de tre rösena på Våleberg.
1607_IMG_6578
På Vålebergsspetsen är det riktigt kul att cykla omkring på alla släta berghällar!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…men det är minst lika spännande på bergklackar inne i skogen!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det tar lite längre tid att gå än att cykla…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det växer gott om Tallört inne i skogen.

En och annan kantarell hittade vi på vägen. Det hjälper ju att ha lite ”hemliga” ställen. Mångårig erfarenhet har gett oss flera fina svampställen att söka av och oftast ger de fin utdelning! Det är en trivsam syssla att rensa svamp efteråt. Där man sitter och rensar kan man nästan redan känna doften av förvälda kantareller. Det vattnas i munnen och snart blir det middag. Idag bjuds det en tacobuffé med det trevliga inslaget Tortilla med kantarellstuvning! Självklart utan Jalapeño och Salsa! Stuvningen talar alldeles utmärkt för sig själv!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi lyckades hitta en och annan kantarell…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det är en trevlig möda att rensa svamp! Man kan redan känna doften av förvälld kantarell…

2 Comments

 1. Agneta Brogren
  15 juli, 2016

  Skoj! Bekanta stigar och hällar. Men vi har säkert olika kantarellställen?Ha fortsatt god svamplycka önskar grannen Agneta i Yb.

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   15 juli, 2016

   Tack! Verkar som att svampen räcker till de som är intresserade här på YB ?. Har varit lite för mycket blåst för kajakerna de flesta dagarna den här gången dock.
   /Anna

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top