Fuerteventura – djur, natur och landskap

Oavsett om vi är ute och cyklar mountainbike, vandrar, geocachar, surfar vid stranden eller bara slappar en stund på hotellterassen så finns det natur att bli nyfiken av på Fuerteventura.

Landskapet präglas både av närheten till Afrika och Sahara och är rejält ökenartat samtidigt som materialet i bergen är vulkaniskt. Kombinationen av detta syns i landskapet.

Landskap med snygga linjer i berget.
Ökenartat lavalandskap. I bäckfårorna växte det palmer och andra buskar och träd.

Spåren av människor syns nästan överallt på en turistö som Fuerteventura. Det är inte bara fotspår i sanden tyvärr utan också mycket skräp som hamnat längs stränderna. Surfskolan som Erik och Lasse gick på var med och stödde ett projekt som hette Clean Ocean Project som gjorde strandstädningar mm.

Fotspår på stranden.
Erik hittar en tand under ett litet klippöverhäng. Från vilket djur kommer den?

Växtligheten var mycket sparsam och torktålig förutom i någon bäckfåra där både buskar och träd kunde få tillräckligt med vatten för att växa.

Torktålig växt, nästan som blåstång på land:
Förtorkad buske.

Fågel- och djurlivet kan kanske inte beskyllas för att vara alltför rikligt vilket inte är så märkligt med tanke på den ökenartade naturen. Fast vi inte har några kikare med oss så gör vi flera trevliga fågelobservationer. Första dagens cykeltur bjuder både på härfåglar och ett par överflygande roständer. På min födelsedag bjuds jag på några svartbukiga flyghöns som kommer överflygande. Det visar sig under veckan att de finns i flertal i omgivningen runt bäckfåran nära hotellet. Som mest ser vi ett femtiotal fåglar på en sluttning.
När vi cyklar söderut i det allt sandigare landskapet spanar vi efter ökentrapp och ökenlöpare. Ökenlöpare ser vi flera stycken och en är så orädd att det till och med blir ganska bra bilder med min Olympus Tough pocketkamera. Den är nog lite som en Svensk fjällpipare som kan vara hur orädd som helst. När jag tittar på en av mina snabbt tagna bilder så tycker jag att det ser ut som en liten unge nära den vuxna fågeln. Kanske ligger den på bo?
I hotellträdgården och vid den lilla bäckfåran är det lite grönare och där ser man egentligen de flesta av fåglarna. Vanliga arter där är turkduva, spansk sparv, hus- och ladusvala och överflygande korpar. Mot slutet av veckan så dyker rödgumpad bulbyl upp i trädgården, en småfågel med svart huvud och klarröd gump.
En kort tur längs bäckfåran en dag när killarna var ute och sprang gav en sammetshätta, en liten sångare som trivs i buskmarkerna där.
Eftersom vi valt bort att ta med kikare och inte lägger någon större energi på att jaga arter får vi också konstatera att en hel del fåglar får bli obestämda som trutarna, seglarna, lärkor, piplärkor, en flugnappare och flera sångare av det mer jämnfärgade slaget.

Svartbukiga flyghöns ovanför hotellområdet.
Ökenlöpare. Ligger den på bo med en unge till höger? Ett par snabba bilder innan det var läge att backa till behörigt avstånd.

Om fåglarna på ön är få så är djuren ännu färre. Ett gulligt och sällskapligt däggdjur upptäcker vi på en särskild klippa på stranden. Det är nordafrikanska borstekorrar. Annars ser vi olika ödlor och är ganska säkra på att det måste varit två olika arter – en mer grönaktig aningen större och en mer brunryggad och mindre. Vi blir aldrig helt säkra på att det verkligen är olika arter eller om det bara rör sig om hannar och honor.

En av ödlorna vi såg på ön.
En annan sorts ödla, eller är det bara hannar och honor?
Ödlan försöker gömma sig i växten.
Nyfikna Afrikanska borstekorrar.

Vår hotellträdgård var nog dem mest artrika platsen vid La Pared och där kunde vi också få njuta av fina men snabba solnedgångar.

Vår lilla bungalow med olika fågelarter och ödlor just utanför knuten.

 

Solnedgången syntes fint från vår terass…

2 Comments

 1. Anderslot
  25 januari, 2018

  Tycker om dina foton 🙂

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   8 maj, 2018

   Tack! 🙂
   /Anna

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top