Vildmarksleden – en kort mountainbiketur och ett försvunnet vindskydd

Istället för den vanliga cykelträningen i Skatås på lördagar så väljer vi ett litet familjeäventyr med cykling på Vildmarksleden från Stora Härsjön och fem kilometer mot Skatås och tillbaka. I appen trailforks graderas sträckan som grön och mycket enkel. Perfekt för oss tror vi.

Vi är inte lika snabba i starten som vi brukar vara på lördagsmornarna och därför passar det bra att starta med lite lunch innan vi ger oss iväg. Enligt kartan ska det ligga ett vindskydd på närmaste udden i den riktningen vi ska cykla, perfekt. Men vi hittar bara några uppdragna ekor och inget vindskydd. Lunchen får intas på några bra sittstenar i strandkanten istället. Det går också bra och snart har vi varsin rejäl baguette i magen och jag har fått mitt välbehövliga kaffe. Nu kan vi starta.

Startar med lunchfika.
Ost- och skinkbaugette.
Nya cykelshortsen invigs.
Spanar efter fisk?

Leden börjar med lite spänger och småstök och känns kanske inte enbart enkel och ”grön” (samma gradering som i skidbackarna). Då och då dyker det upp någon geocache som vi stannar och letar upp. Stigen är blandad och ibland övergår den i ett stycke grusväg innan den viker av ut i skogen igen.

En TB (travelbug) lämnas i en geocache.
Vid en liten tjärn i skogen.

Erik klarar att cykla för det mesta men jag och Lasse kliver av och leder cyklarna ibland när det blir för tekniskt med gegga och stenar. När vi frågar Erik om detta är en grön stig så säger han blå-röd. Vi tror att han är ärlig. Annars försöker han att vara snäll mot oss där vi leder våra cyklar mellan stenarna.

Den här stigen är markerad som grön i trailforks-appen!

Plötsligt säger Erik att här känner han igen sig. Han tror att han har cyklat här när han var och hälsade på sin cykelkompis Malte förra året. Vi trampar på en liten bit till och kommer till ett ödehus som ska innehålla en geocache. Vi ställer cyklarna och tar oss försiktigt in förbi ett stort hål i golvet vid dörren. Vår enda ledtråd är ”2 m”. Efter en stunds sökande kommer Erik på var cachen är gömd. Han börjar bli en ganska duktig cacheletare!

En geocachegömma.
Ledtråd till cachen – 2m…

Vi bestämmer att det är dags att vända hemåt. Det startar med en bit skön enkel skogsstig. När de svårare partierna kommer så går det i alla fall enklare på hemvägen än vad det gjorde på vägen ut i skogen.

Lasse på en skön bit av stigen…
… och Anna…
och sist men snabbast, Erik.

Efter tio kilometers cykling är vi tillbaka vid bilen och kan hänga upp cyklarna. Vi undrar fortfarande var vindskyddet på kartan tog vägen så Lasse dubbelkollar med kartan i gps:en. Då ser vi att det ligger på första udden åt andra hållet på stigen. Efter någon minut är vi där för en avslutningsfika och en avslutande geocache innan det är dags att bege sig hemåt.

Avslutningsfika i vindskydd vid Stora Härsjön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top