Omberg – på cykelsemester

Sommarplanen var att resa norröver med vår lilla husbil för att cykla lite mountainbike och hitta på lite andra småäventyr. De sista veckorna av semestern hade vi tänkt oss. När tiden för avresa började närma sig tittade vi på väderprognoser och blev mer och mer villrådiga när vi såg regn fyra av de fem första dagarna, flera av dagarna till och med rejält regn (15-25 mm). Ingen av oss blev speciellt sugen på att ge sig iväg. Vi tänkte att andra veckan säkert skulle bli bättre och att vi kunde göra en avkortad variant av resan då. Tyvärr såg prognoserna ganska lika ut igen så jag satte mig och började leta efter uppehållsväder i prognoserna. Någonstans i vårt avlånga land måste det ju vara bättre prognoser än för Trysil, Rörbäcksnäs och Åre. Efter lite letande upptäckte jag en regnlucka på tre dagar över Västergötland – Östergötland. Nödplanen fick bli en tredagarstripp Omberg – Isaberg – Kinnekulle. Inte alls som planerat men ändå bättre än ingen resa alls och förhoppningsvis någorlunda torrt. Omberg och Isaberg skulle bli nya bekantskaper för oss med cykel. På lördagkvällen styrde vi iväg mot Omberg.

Vaknar upp på Omberg och har en hel cykeldag framför oss.

Tre timmars husbilsfärd från Göteborg kan vi vakna upp med cykelstigarna utanför vår lilla husbil. Efter att ha fått iordning oss och cyklarna och ätit en rejäl frukost bestämmer vi oss för att börja med en kortare sväng över utsiktspunkten Hjässan vidare mot Ellen Keys Strand för att sedan svänga av norröver igen. Att börja med backen upp mot Hjässan blir en rejäl uppvärmning. Erik och Lasse kämpar på i backen men jag får fuska och gå en bit mot slutet. När vi kommer upp till toppen bestämmer sig vädret för att skoja med oss och trots att prognosen lovat regnfritt får vi söka skydd för en skur som varar i säkert fem minuter innan vi kan kila upp i topptornet för att spana i utsikten.

Uppe på Hjässan får vi söka skydd mot en skur.
Efter regn kommer…
En kul trappa tycker Erik.

Sedan fortsätter vi ner mot Strand på fina stigar. Ibland gör vi ett stopp här och där för att leta efter en geocache så vår fart blir aldrig särskilt hög. Efter Strand fortsätter vi den blå stigen vi följt hela tiden. Nu går den tillbaka i sluttningen ovanför stranden norröver igen. Mestadels är stigen toppenfin. Men en bit blir det ordentligt stökigt så att till och med Erik går. Han muttrar lite över de fina stigarna som Omberg skulle bjuda på men ändrar sig efter ca 500 m när stöket upphör igen. När humöret är lite sämre en stund visar vi en skylt med Ellen Key citat som sitter på ett träd och som handlar om att se skönheten i saker: ”Villkoret för att finna skönheten är att söka den. Villkoret för att lära sig förstå den är att älska den!” Just då är Erik  inte så mottaglig för denna visdom men som tur är så blir humöret snabbt bättre när stigen också blir det. Vid Stocklycke ekoparkscenter är vi fikasugna men har lyckats komma dit just den dagen på året när de har stängt och hyrt ut stället till något sällskap. Inte ens en glass kan man få tag på. Det får bli lunch när vi har cyklat sista biten till husbilen.

Vallmo i vägkanten.
Anna och…
…Lasse på drömenkel stig längs sluttning ner mot Vättern.
Ellen Keys visdomsord om att finna skönheten just där stigen var riktigt eländig några hundra meter.

Efter lunch väljer vi stigar norr om Hjässantorget istället. Stigarna är snälla och fina. En liten bit runt Storprissans naturreservat är det grusväg och sen en kort sträcka asfalt vid Ombergs jätteekar innan vi svänger av på en skogsväg mot Hälle källor med friskt gott vatten för att ta orange Ombergsleden tillbaka mot bilen.

Eftermiddagens tur norröver på Omberg.
En källa med friskt kallt vatten.
Svårt att dricka utan att nudda skopan 🙂
Snälla stigar nästan hela dagen. Bara att glida fram mesta tiden.
Ny variant på inhägnad, men vi vet inte vad som hägnats in eller stängts ute.
Lasse genom fårhagarna på Ombergsleden.
Erik och Lasse hittar en geocache.
Fina stigar hela dagen.

När vi cyklat färdig för dagen så försökte vi betygssätta vårt besök. Cykelstigarna var mestadels jättefina och lagom enkla utan en massa stök. Backar finns det alltid på ett berg, det man cyklar nerför får man förr eller senare cykla uppför. Stigarna fick högt betyg av samtliga i familjen. Perfekt också att kunna stå en natt med husbilen direkt i naturen (på Hjässantorget) där man lätt kom åt alla stigarna. Enda minuset var väl att ekoparkscentret kunde stänga för ett privat sällskap. Det var inte bara vår familj som snopet blev utan sin tänkta fika. Vi hade det ändå bra som hade husbilen helt nära och kunde fixa lunch där. Att det regnade i fem minuter när vi kom upp till Hjässan räknar jag inte ens i betygssättningen. 4+ av 5 möjliga blir slutbetyget från oss. Hit återvänder vi gärna och cyklar mer.

2 Comments

 1. Mina Chao
  13 augusti, 2017

  Hej!
  Vilken trevlig tur ni har gjort.! Vi är nu i Trysil och det kan varmt rekommenderas. Vi har varit här fr. tor till sön. Husbilscampingen ligger strategiskt bra och det är nära till allt. Det finns dock bara 10 platser till korttidscampare. Det finns cykelturer för alla nivå. Vacker natur och man får riktig fjällkänsla på kalfjället. Jag vet inte så mkt om geocachar, men det finns andra aktiviteter såsom höghöjdsbana, bärplockning,rafting mm. Vi läste lite om Omberg innan. Det kan bli vårt nästa mål efter er berättelse.
  Mvh Mina

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   13 augusti, 2017

   Trysil fanns med i vår plan som aldrig blev av! Får ha det och Åre bla. kvar till nästa år.
   Omberg gillade vi och det gick hur bra som helst att fricampa med husbilen på Hjässanparkeringen och så fanns det vandrarhem uppe på berget också.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top