Bronsålderssundet

När regnet upphör för helgen på söndag eftermiddag är behovet av att få komma ut och få lite frisk luft stort. Vi väljer att åka till närbelägna Bronsålderssundet vid Lillebyn på Hisingen. På parkeringen möter vi två män som varit ute en runda. De varnar för att det är rejält blött och lerigt vissa bitar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skylten vid parkeringen

Vi har ordentliga kängor alla tre och hoppas att det ska fungera bra så vi ger oss iväg på den västra slingan. I början av leden så läser Lasse på fornminnesskyltarna för att få ledtrådar så att han kan lösa en multicache (en slags geocache) tillsammans med Erik. Efter lite enkel matematik har de lurat ut de rätta koordinaterna i närheten och sedan är cachen enkel att hitta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fornminnesskyltar finns på flera ställen längs leden.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik och Lasse hittar multicachen.

Nästa stopp blir vid en liten damm där man brukar kunna se vattensalamandrar. Efter lite spanande så får vi se en en bit ut i dammen. Leden går här genom ett vackert landskap med stengärdsgårdar gamla ekar och öppna ängsmarker som sköts om och slås för hand för att gynna växter och fjärilar mm. När man kommer ut till havsviken skulle det behövas nya spänger och en rejäl upprensning av allt möjligt plastskräp som blåst iland från havet.

1604_IMG_5863

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mycket ilandflutet skräp längst in i viken.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rejält blött när det har regnat och nästan inga spänger.

Det blåser ganska kyligt så vi fortsätter snart upp bland bergen mot en serie bronsåldersrösen som ligger utplacerade med fin havsutsikt. Här finns rester av gamla ljunghedar innan man åter svänger av ner mot skogen. Mot slutet av vandringen så kommer man tillbaks till den ursprungliga stigen. Där stigarna möts växer en del blåsippor som redan är på slutet av sin blomning.

1604_IMG_5831

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ett par tordyvlar såg vi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vilopaus vid ett av de mindre rösena.

1604_IMG_5842

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blåsippa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vitsippa

Efter ca tre kilometers vandring är vi tillbaka vid bilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top