Stora Amundön

Idag skulle Erik med sin strövargrupp från Friluftsfrämjandet till Stora Amundön för att laga mat ute över elden. Vi kör honom dit och passar på att vandra en runda runt ön, leta efter några geocacher och ta en fika i någorlunda lä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skylten vid parkeringen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Karta över stigarna på Stora Amundön.

På stora Amundön finns det både fina strandängar där det är fågelskydd under fåglarnas häckningssäsong, gamla ekskogar med  knotiga träd och fin klippkust ut mot havet. Vi väljer en runda som går runt en stor del av ön, där vi både får lä i skogen och friska vindar ute längs klipporna. Naturstigen runt ön är ca 4,5 km och ganska kuperad på sina ställen. På sommaren kan man möta många badgäster längs stigarna så den här tiden på våren brukar vara att föredra om man vill uppleva ön lite mer i lugn och ro. Just idag visar detta sig lite svårt eftersom ett antal hundra scouter också har kommit på att de vill uppleva Amundön nu på våren.

1604_1604_IMG_5887

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lasse på väg ner från ett utsiktsberg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Längs stranden vid Kungsviken.

1604_1604_IMG_5892

Det ska finnas elva geocacher gömda på ön. De är riktigt svårt gömda och vi hittar inte så många. Av de vi hittar är ett par lite skojigare som en stor spindel i en spricka i berget och en med det fyndiga namnet ”lysande utsikter” där en ficklampa är själva gömman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Spindelcache…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
… som loggas.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lasse har ”lysande utsikter”.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På span efter en cache.

Att hitta en fikaplats i lä visar sig vara ganska svårt och till slut väljer vi en som ligger mer i skogen än med havsutsikt. Fikan smakar lika gott ändå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lasse dukar upp fikan.

1604_1604_IMG_5896

Det märks verkligen att det börjar bli vår på allvar. Björkarnas blad börjar slå ut och hela skogen börjar se skirt grön ut. Vitsipporna finns överallt. Nya vårfåglar börjar anlända som stenskvättan  och järnsparvar sitter och sjunger på några ställen. En stilig huggorm i grafiskt svartvitt slingrar snabbt iväg när vi kommer gående.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ormbunkar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skirt grönt i skogen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Större än musöron?

1604_1604_IMG_5901

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dagens vitsippa fotograferas.

Mot slutet av vandringen hittar vi den lilla stigen ner mot en av eldplatserna där strövargruppen med Erik har hållit till under dagen. De håller just på att packa ihop och på vägen hem berättar Erik om att de också såg en huggorm och om maten de hade lagat vid elden, hamburgare, magbröd och krabbelurer och så hade de hunnit att både klättra i berg och i träd. En skön dag ute helt enkelt.


Eriks bilder på huggorm, matlagning och klättring.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top