Kinnekulleleden på mountainbike

Väderprognosen för Kristi himmelsfärdshelgen lovade sol och lite majvärme. Efter förra helgens lyckade cykeltur i Åkulla bokskogar var vi sugna på att ta oss an en ny drömtur med våra cyklar. Vi hade läst om hur fint det ska vara att cykla på Kinnekulleleden.

Vi kör och kommer fram någon timma innan lunch och lastar av våra cyklar på en parkering alldeles vid leden ganska nära Medelplana kyrka. Vi har tänkt att ta oss motsols runt leden och har sett ut olika alternativ att kunna korta av turen om det blir för jobbigt för någon av oss eller om vi får cykelhaveri längs leden. Målet är att hinna södra halvan av  leden och att gena tillbaka till bilen när vi kommer tillbaka till Medelplana längs den östra stigen. För Erik blir turen extra spännande. Han får använda sin nya mountainbike en dag innan sin tio-års dag, en knappt tio kilo tung Merida O. Nine. Total lycka med en 26-tummare som går att växa med några år.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik på nya födelsedagscykeln.

Vi ger oss iväg och hoppas att det ska vara lika fint och lättcyklat som vi läst om. Leden startar genom fina betesmarker och gles lövskog med mattor av vitsippor, helt perfekt att värma upp med.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uppvärmning genom beteshagar och vitsippsmattor.

1605_IMG_6019 1605_IMG_6013

Efter hand så dyker små tekniska svårigheter upp som stenar, rötter, färister och olika bredd och längd på spänger. Erik klarar det mesta och Lasse är också modigare än jag är. Men efter hand så vågar och klarar även jag en hel del som jag inte trodde att jag kunde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Eriks variant att ta sig över spänger…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
och Lasses variant när de kändes lite läskiga.

1605_IMG_6032 1605_IMG_6025

Längs stigen ligger en och annan geocache så ibland gör vi ett snabbt stopp och traskar ut några meter i terrängen för att hitta en gömma. Samtliga cacher under dagen är precis lagom enkla att hitta så att det inte tar för lång tid. Ofta är de placerade vid något fint ställe längs leden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En lätthittad cache…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…ibland placerad vid något fint ställe längs leden

På några ställen kommer vi fram till ett par av Kinnekulles sevärdheter. Först kommer vi till Lasse i bergets grotta. Där blir det stopp både för att ta en titt och för att äta medhavda lunchbaugetter med kyckling i. Tänk att Lasse och hans fru har bott där i trettio år fram till 1910.

Martorpsfallen är nästa sevärdhet. Där är mycket turister men ganska lite vatten i fallet jämfört med en annan gång vi var där. Därför blir det ett ganska snabbt stopp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stigen går precis förbi Lasse i bergets grotta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Intressant info.skylt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lasse hälsar på i Lasses grotta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lunchbaugette på taket till Lasses grotta.

Växter och fåglar är verkligen på gång. Vi ser backsippor som blommar och orkidéerna är på gång. Vätteros och en murkla hittar vi i skogen vid olika geocacher. Av fåglarna är de flesta av vårfåglarna här nu. Vi hör ärtsångare och göktyta och ser ladusvalor och mot slutet av dagen flyger ett par tranor förbi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Backsippor vid stigen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Backsippor

1605_IMG_3207

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vätteros och orkidé i knopp
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Murkla i skogen

Det svåraste partiet att cykla kommer just före och efter ett vindskydd som ligger längs leden mellan Martorpsfallen och Medelplana. Här är det grymt stenigt och två rejält branta backar upp och ner från vindskyddet. Det är bara att kliva av och bära och släpa på cyklarna en bit. Mot slutet är stigen fin och enkel igen till vi kommer fram till asfaltsvägen vid Medelplana. Där genar vi ner till vår bil igen.  Den lyckade turen firas med kanelbulle och kaffe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fin avslutning på turen. Sen väntade kaffe och kanelbulle.

1605_IMG_6047 1605_IMG_6051

Innan vi åker hem mot Göteborg igen så stannar vi till på några platser vid Medelplana och Österplana bl.a. för att traska runt lite och leta upp några enkla cacher. Alla cacher är enkla idag och hittas snabbt.

1605_IMG_3196 1605_IMG_3200-02 1605_IMG_6055 1605_IMG_6053 1605_IMG_3211

Sammanlagt blir det nästan 25 km mountainbike på Kinnekulleleden och 26 nya geocacher.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top