The heart of Sweden GeoTour – del 3

Vår Geotour del 3 är också två dagar sammanslagna. Vi har sovit gott hos våra släktingar och medan de är på väg till en överraskningsfest tar vi en rejäl tur med bilen och håvar in resten av de cacher vi behöver till vår bronsnivå.

Vi åker först till slottet i Örebro där vi stöter på en trasslig myst. Vi lyckas lösa den hur som helst, men vid GZ (Ground Zero, nollpunkten på geocachespråk) där det skall finnas instruktioner och ledtråd till slutgömman hittar vi ingenting!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Örebro slott – Östra gaveln
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Örebro slott – Fängelsehålan med interner…

Vi börjar leta efter alternativa lösningar. De uppenbarar sig i en sommarvikarie bland guiderna på slottet som avslöjar att cachen ligger i – ja gissa det ni! Raskt beger vi oss dit och känner oss som skurkar eftersom man faktiskt är tvungen att gå lös lite på vad vi tror är inredning i slottet.

Helt uppenbart har CO (Cache Owner) fått tillstånd och sanktion att lägga ut sin cache just där. Vi hittar den efter mycket letande, känner oss väldigt glada eftersom denna var obligatorisk! Nöjda med oss själva klämmer vi in en earthcache innan vi käkar lunch på muséet intill. Där passar vi även på att titta på Lars Jonssons vackra tavlor som hänger utställda där.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På utställning med Lars Jonsson-bilder

Inspirerade av lunch och fågeltavlor beger vi oss till Oset för att inhösta nästa cache som ger vår totalsumma på 20 cacher som krävs för bronsnivå. Den är snabbt hittad och vi tuffar vidare till Nostalgibyn där vi snabbt inser att nostalgi inte riktigt är vår grej.

1607_IMG_6891
Nostalgibyn bjöd på gamla mynt i olika valörer…

Det vi hittar är en myst där vi först inte fattar någonting, men sedan går det sakta upp en talgdank. Attributen antyder användning av en UV-lampa på nåt vis. Vi lyckas till slut få till ett koordinatpar. Det finns ingen checker så vi är rätt utlämnade. CO har skrivit i en anteckning på cachen att han bidrar med ytterligare information om man SMS-ar honom – så det gör vi. Vi får inget svar.

Vi letar ett bra tag och jag inser sakta att vi är på fel ställe. Detta är en obligatorisk cache så vi slår våra kloka huvuden ihop. Jag gissar att en siffra är fel så vi testar en ny plats. Den är också fel men Anna sökte av i lite vidare cirklar och hittade faktiskt till slut burken ett fyrtiotal meter från där jag markerat GZ. Då får vi svar från CO som hade suttit på möte. Flera siffror hade varit fel. Cachen hittad och koden inhåvad!

Vi avslutar med ett kort stopp i Pershyttan för en geocache där. Efter alla våra trassliga mystar och multicacher är det skönt att bara få ta en normal cache. Denna är snabbt avverkad och vi far hem till släktingarna igen för att avlägga och inhämta rapporter om dagens begivenheter över ytterligare en superb middag!

Vår sista dag på denna Geotour tar oss till Hjulsjö där det finns vackra MTB-spår. Vi lastar av cyklarna, klär på oss lite cykelkläder och ger oss raskt iväg på ett av spåren, längs vilket man hittar ledtrådar till denna lettercache som kallas ”Slaget vid Mullåsen”. Det blir en riktigt trevlig cykeltur i ett mycket varierande landskap, och vi lyckas hitta alla ledtrådar som alla fanns längs den 12 km långa stigen fyndigt placerade!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I hjulsjö cyklar man oftast på helt släta skogsstigar.
1607_IMG_6911
Uppe på en ås hittar vi en ledtråd…
1607_IMG_6931
Det är alltid bra att ha vatten med på en cykeltur!
1607_IMG_6932
Underbart vacker lantlig idyll med betande får…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Efter en rejäl uppförsbacke bär det utför
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sista ledtråden inhämtas innan slutkoordinaten räknas ut
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Och finalen är en klassisk letter-box! Med stämpel!

En historielektion senare där vi fått studera Sveriges militära historia visavi Danmark har vi fått ihop ett slutkoordinatpar. Vi beger oss till finalen som ligger i nära anslutning till vår väl valda parkeringsplats! Därefter tar vi lite lunch och en liten glass.

Vårt sista stopp heter Kopparstigen i Kopparberg. Med mitt stackars musikaliska sinne besudlat av den hemska Köppäbä-visan trampar vi runt mellan kopparmalmsbrott av olika storlekar och åldrar och samlar ledtrådar till denna vår sista cache.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi begrundar djupet på en av Kopparbergs gruvor…

Efter sista ledtråden räknar vi ut koordinaterna till finalen, som visar sig ligga ett par meter från där vi står. Lätt hittad och instämplad i våra Lettercacheböcker sätter vi oss ned vid ett snabbköp där vi inhandlar varsin fira-glass och matar in de sista koderna i GeoTour-passet, skriver in våra uppgifter och skickar in beställningarna på våra Geocoins.

Vi tycker alla tre att det har varit en fantastisk tour och vi har fått se platser vi aldrig skulle ha besökt annars, men vi är rörande eniga om att bronsnivå är fullt tillräckligt! Det finns så mycket mer att ägna sig åt på semestern. Detta är sista inlägget om GeoTourSwe men inte om vår semester som går vidare mot Höga Kusten, och senare mot Jämtlandsfjällen.

1607_IMG_6941
Vi tar farväl av vår Geotour!

Här är listan på dagarnas Geotourcacher (med nivå inom parantesen):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top