The heart of Sweden Geotour – del 2

Del 2 består av två dagar som vi slagit ihop till ett inlägg. Vårt första mål är en cache som heter ”The Secret Cave” inne i Tivedens nationalpark. Vi får hitta en grotta som nästan ingen känner till!Först måste vi besöka pärlan – Stenkälla – och där hämta upp två ledtrådar till finalen – som ligger på ett helt annat ställe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi trampar in i skogen på väg mot Stenkälla
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ibland är det kul att utmana balanssinnet…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vissa passager är lite trixiga…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det finns flera stenkällor på vägen…
1607_IMG_6809
En annan läskig passage…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Framme vid gästboken i Stenkälla

Efter att ha tagit två delmål runt Stenkälla får vi ihop koordinaterna till ”The Secret Cave” och beger oss tillbaka till bilen. Vi åker en liten bit och hittar en gammal traktorväg som knappast syns från vägen. En sparvuggla bevakar våra förehavanden! Först tror vi att det sitter järpar i skogen för det kommer små försynta pip från träden, men till slut lyckas vi lokalisera ljudet från ett träd intill där det sitter en sparvuggleunge och tigger mat. Runt om sitter inte mindre än tre olika ungar och piper.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En Sparvuggla bevakar oss på väg mot den hemliga grottan!

Till slut hittar vi den hemliga grottan en liten bit från traktorstigen… Detta är definitivt ett ställe vi aldrig skulle ha hittat om vi inte hade ägnat oss åt geocaching!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik har hittat ”The Secret Cave”
1607_IMG_6827
Slutmålet: The Secret Cave

Det är redan sent och vi bestämmer oss för att hitta en lämplig tältplats. Av ett rent infall kör jag rakt in på en sidoväg, har jättetur och hittar en sjö med en riktigt trevlig parkeringsplats intill! Sjön heter Bosjön och intill den finns en del bekvämlighetsanordningar, två utedass med tillhörande getingbon och ett övernattningsskydd. Vi väljer att tälta intill parkeringen där det dessutom finns en fin eldstad där vi snabbt gör upp eld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikt över Bosjön
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En perfekt eldstad vid parkeringsplatsen

Vi fäller upp tältet och sätter oss i våra medhavda campingstolar och fixar till mat över vårt Trangia. Vi avnjuter en underbar kväll och skymning vid sjön innan vi kryper till kojs.

På morgonen efter tar Anna sig ett litet dopp i sjön för att friska upp sig lite. Vattnet är riktigt varmt, närmare 22 grader.

1607_IMG_6832
Tidigt morgondopp i Bosjön

Vi åker vidare på vår resa och passerar Kullängsstugan. Där ligger en cache som inte hör till Geotouren men man får inte missa ett sådant ställe så vi stannar och tittar på stugans arkitektur. Dessa stockar skall Kullängsmannen ha lyft upp själv enligt sägnen, men man undrar ju hur det skulle ha gått till… Stockarna mäter halvannan meter i diameter och är säkert 15 meter långa…

1607_IMG_6841
Kullängsstugan

Vi åker vidare till Zinkgruvan och nästa obligatoriska cache: ”Minerals of the deep” Det är en mysteriecache där vi måste hitta fyra siffror till ett kodlås på en låda. Vi letar reda på siffrorna och tar sedan en fika vid gruvan. Som en bonus vid ett av ställena hittar vi flera stånd med Purpurknipprot som tyvärr nästan var helt utblommade men fortfarande doftade underbart vanilj!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det höga tornet vid huvudschaktet till gruvan.

Jag försöker swisha pengar till caféet, men det visar sig att ägaren till telefonen som är kopplad till swish-kontot befinner sig 200 meter under jorden på en visning, så betalningen går inte att verkställa! Måltelefonen är inte nåbar…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cachen vid Zinkgruvan lokaliserad och äntligen öppnad!
1607_IMG_6858
Loggad och klar!

Vi åker vidare och hittar snabbt en cache vi måste ta för att lyckas med vår bronsnivå. Den heter ”Boo i slott” och blir snabbt avverkad.

Vi passerar sedan Hallsberg på vägen. Där ligger en bonus som vi bestämmer oss för att ta.

1607_IMG_6863
En bonuscache på vägen: Ekoparken i Hallsberg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ekoparken med Erik och Lasse

Inne vid Dovra Sjöar finner vi nästa mål på Geotouren. Jag lyckas välja fel väg eftersom jag var osäker på huruvida man skulle kunna korsa näset mellan sjöarna. Vi tar för säkerhets skull vägen runt båda sjöarna och kommer så småningom fram till att vi kunde ha genat. Cachen här var riktigt fyndig! Erfaren från liknande typer av cacher fixar jag snabbt fram den!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi hittar en bäverhydda på väg mot cachen.
1607_IMG_6873
Efter en lång marsch genom skogen har vi hittat Ground Zero! Anna och Erik poserar vid Dovrasjöarnas cache.

Efter vår sista cache för dagen börjar regnet att ösa ner. Vi blir erbjudna sängplatser hos våra släktingar i Lindesberg. Vi får sova i riktiga sängar inatt! Lyx! Efter en jättegod middag och trevligt umgänge somnar vi gott och laddar batterierna för ytterligare en dag på Geotouren.

Här är listan på dagarnas Geotourcacher (med nivå inom parantesen):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top