Högbo och Järvsö

På vår väg norrut passerar vi Gävle och Högbo MTB Arena. I Högbo har man anlagt flera fina MTB-trails. Vi ger oss på en som är lagom lång för oss tycker vi. Det rosa spåret skall vara 15 km. Vi byter om på en toalett när anläggningen öppnar 10:00. Sedan grenslar vi våra cyklar och ger oss iväg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik hittar en teknikavdelning
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här finns pumptrack och hopp.

I slutet av banan hittar vi en teknikavdelning. Där tillbringar vi en lång stund. Bilen står rätt nära på parkeringsplatsen så vi hämtar lite mat och intar vår lunch. Vi funderar lite på banan och undrar om den inte var lite kort för att vara 15 km. Vi inser att banan fortsätter vidare efter parkeringsplatsen – därav de rosa skyltarna som fortsätter efteråt. Vi är dock rätt så nöjda med upplevelsen så långt och bestämmer oss för att fortsätta till Järvsö för att låta Erik prova på något nytt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi tycker anläggningen är riktigt fin!

I Järvsö anländer vi lite senare på dagen och tittar in på Järvsö Bergscykel Park (JBP – som även kan utläsas Järvsö Bike Park) Vi beställer ett heldagskort åt Erik och hyr utrustning. Sedan tar vi in på det lyxiga vandrarhemmet som hade varit äldreboende förr. Vi ser ett par geocacher i vår absoluta närhet och tar en promenad efter middagen. Vi hamnar i en fin Hälsingegård med en gigantisk stol i allmogestil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik intar den stora stolen!

Nästa cache ligger vid de gamla häststallarna som användes för att härbärgera alla fordon till folk som skulle besöka kyrkan på Kyrkön i Ljusnan. På den tiden fanns ingen bro utan man fick ta sig med kyrkbåt till holmen. Vi får leta en bra stund både högt och lågt tills tioöringen trillar ner och vi hittar den – helt i enlighet med ledtrådar och loggar före oss.

Promenaden hem efter denna sista cache bjuder på en riktigt vacker utsikt över Ljusnan och nejden.

1607_IMG_6957
De vackra molnen som tornar upp sig i fjärran utgör inget hot.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den lugna vattenytan förebådar en riktigt vacker morgondag.

På morgonen dagen därpå åker vi upp till cykeluthyrningen vid hotellet för att hämta ut Eriks utrustning. Det är ännu en stund kvar till den lilla tvåtimmarskursen som Erik skall på så han passar på att bekanta sig med cykeln. När sedan kursen drar igång passar vi på att ta en liten fika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik känner på den tunga downhillcykeln. Det är varmt och svettigt i rustningen…
1607_IMG_6962
Utrustningen är godkänd och Erik är redo för backarna!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Man tar gärna av hjälmen i liften så man inte svettas ihjäl…
1607_IMG_6965
Den här liften går varm såväl på vintern som på sommaren
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kursen går mot sitt slut och Erik är varm i kläderna.

Vi tar en välförtjänt paus och en god lunch innan Erik får åka fritt i backarna. Vi passar på att ta liften upp i backen för en lite mer sansad promenad neråt. Vi väljer ett spår som fått det passande namnet ”En Tuff Brud”. Alla nerfarterna har fått namn efter ett givet tema – en världskändis som kommer från Järvsö. Eriks favorit heter ”Barbro” och en annan heter ”Klas-Göran”… Gissa vilken artist vi menar!

1607_IMG_6988
En lunch sitter jättefint emellan passen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På eftermiddagen följer vi med liften upp för att kolla in backarna och kanske få en glimt av Erik…

”En Tuff Brud” går i stort sett rakt nerför sluttningen, och skär ”Barbro” flera gånger. Dessutom kommer vi förbi flera träbryggor i olika former som låter nerfarterna passera varandra utan att korsas. Vi letar efter en doserad kurva – en ”wallride” – som Erik pratat om. Efter ett tag hittar vi den och placerar oss på strategiska positioner för att kunna filma Erik när han flyger förbi. I förra inlägget kan man se våra filmningar. Erik hinner nog dundra förbi oss fyra gånger på vår promenad nerför backen.

Det sista vi gör i backen är att filma Erik i det sista droppet innan flacken vid liften. Klockan har hunnit bli kvart i fyra! Tiden går alldeles för fort när man har kul! Utrustningen måste lämnas åter, och vår resa måste gå vidare.

Här följer lite länkar:

1607_IMG_7013
Utsikten från toppen är hänförande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top