Långberget – ett Vasalopp på längdskidor

Årets tur till Långberget på sportlovet blev en tur utan Lasse med för första gången. I år hade han inte tur med ledigheten på jobbet och fick stanna hemma och jobba istället. Erik lovade att hänga med på längdskidor så att jag skulle få chansen att träna lite inför Tjejvasan om en vecka.

Hur gick det då? Min förhoppning var att få några mil i benen och att få se snö innan vintern tar slut. Som vanligt när man kör norrut så finns det sällan någon ordentlig snö söder om Stöllet. Oftast är det för lite för att åka skidor innan man väl har kommit upp till Långberget som ligger på lite höjd. I år var det 30-40 cm snö i spåren och nästan alla spåren var öppna. Vi fick uppleva olika väder och fören och fick valla med både blå- och röd- burkvalla och klister en dag när det var plusgrader. Tror att jag börjar få lite koll på skidvallning efter några år och lyckades slippa bakhalt varje dag.

Redan första eftermiddagen gav vi oss ut i spåren. Härligt att få årets första kilometer på snö.
Solnedgången den första kvällen.
Vid Gammelsätern.

Jag ska åka Tjejvasan för tredje gången i år. Hittills har jag klarat av loppet bra trots att jag är Göteborgare och ovan vid snö. Bristande teknik och usel kondition går att komma förbi om jag bara får övat några mil innan så att kroppen får vant sig något. Någon bra tid är däremot inte så enkelt att nå med mina förutsättningar men jag är mer ute efter utmaningen att klara av loppet på ett så behagligt sätt som möjligt.
I år har jag dessutom anmält mig till ”ICA-klassikern”. Då ska man försöka klara av de olika sträckorna i en Svensk klassiker, men man får flera veckor på sig för varje gren. Mellan 11 februari och 24 mars ska man alltså åka 9 mil på skidor. På Långberget fick jag ihop 9,1 mil på tre och en halv dag och klarade därmed den utmaningen. Nu är bara den riktiga Tjejvasan kvar och jag hoppas på lika fint före som förra året.

Solen tränger nästan igenom
Sista förmiddagspasset med Erik som sällskap.
Annas passerar snart 90 km och har avverkat ett Vasalopp under drygt tre skiddagar på Långberget. (Fotot fick jag av en annan skidåkare på vårt hotell.)

Erik hängde med som fin träningskompis ända till sista förmiddagen då han var nöjd efter 7 km. Han åkte som mest 28 km på en dag och klarade sitt mål att åka Vasabanan på 18 km en av dagarna. Erik åker klart snabbare än mig men har inte riktigt samma uthållighet som jag som vuxen har ännu. Han varierar klassisk åkning med lite försök till skateåkning. Jag tror att han kan klara Kortvasan nästa år om han vill. På tre dagar åker han ca 7,5 mil. Vallningen fixar han på egen hand i år och det fungerar bra. Ett gäng Vasaloppsåkare från Skåne brukar hålla till i vallaboden när vi är där och de är jättesnälla och kommer med goda råd och visar hur man gör.

Andra dagen. Erik testar hur hans fästvalla fungerar.
På vasaloppsbanans 18 km-slinga.
Erik åker lite skateåkning ibland.

En av dagarna ordnades ett litet motionslopp för barnen. Erik lockades av bullar och varmkorv. När loppet väl skulle starta fanns ett hel litet gäng i Eriks ålder på startlinjen. Då blev det mer viktigt att försöka köra snabbt. Bullpausen skippades och Erik kom spurtandes i mål på en fin tredjeplats. Han var nöjd och glad och fortsatte efter korv, kaka och saft att åka skidor med loppets etta, trettonårige Christian från Danmark.

Erik startklar för sitt första lilla motionslopp.
De stora barnen drar iväg först när starten går.
Erik glad trea.

Sista dagen börjar Erik få hemlängtan efter pappa och börjar känna sig klar med längdskidorna. Vi fixar liftkort och utrustning så att han kan åka en halvdag i backen istället. Även om backen inte är så stor så blir det en härlig eftermiddag. Jag tittar till honom då och då och kör ett par varv i det 4,5 km långa kombispåret när jag börjar frysa. Vid fyratiden är vi båda nöjda och återvänder till hotellet för en sista dusch, bastu, stretch och trerätters middag. Vi är så nöjda.

Erik avslutar med en halvdag i den lilla backen.
En kul sväng ut i skogen…
…som avslutas med ett litet hopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top