Björkö – nya vandringsstigar, go’fika och några geocacher

Många gånger har jag tittat på geocaching-kartan och funderat på om man skulle ta en tripp till Bohus-Björkö… där finns en hel drös med geocacher som bara väntar på att bli hittade! Vi bestämde oss för att trots lite trist väder åka över dit och göra en fikautflykt kombinerat med lite rekognoscering. Det är lite mer än bara en kort cykeltur dit.

Sagt och gjort vi packade ryggsäckarna och hoppade in i bilen. På vägen mot färjan stoppade vi på Socker-Majas och inhandlade tre semlor att utöka fikan med. Väl framme på Björkö kände vi redan att det snart var dags för fika. Vi hade den första geocachen inte långt från bilen, så den passade vi på att ta. Erik var snabbt på plats och snart hördes hans glada ”Hittade den!”.

Vi trampade vidare. De nästa 2 cacherna låg likaledes illa till ute på hala klippor så vi konstaterade att det nog fick bli en heldag med cyklarna längre fram när det blir varmare och torrare. Snart hittade vi ett fikabord i lä och med havsutsikt. Bättre kan det knappast bli så vi packar fram vår lyxfika!

Vi hittade ett fikaställe i en skyddad vik. Eftersom vädret var extra dimmigt och vått fick fikan bli extra lyxig.
Anna beskådar utsikten från fikastället. Det låg bl.a. någon Salskrake ibland Kniporna…

Efter den extremt goda fikan – semlorna kan verkligen rekommenderas! – fortsatte vi mot nya cacher. Vid en utsiktspunkt på norra delen av ön träffade vi på tre cyklister fråm Mölndals Cykelklubb. De föregår med gott exempel på hur det skall gå till när man penetrerar öns terräng!

Erik har hittat dagens andra geocache.
Gammal taggtråd…
… och dito buske
Lasse och Erik loggar en geocache.
Tre mtb-cyklister visade hur vi ska ta oss fram nästa gång vi kommer hit.

Vi får en härlig promenad och stigarna är väl markerade! Lätt kan det konstateras – som så många andra gjort före oss – geocaching tar en till ställen man aldrig skulle besökt annars! Det är en hobby med upptäckandets glädje ut i fingerspetsarna! Så många gamla trevliga bosättningar och hus, hagar och gärdsgårdar!

Erik och Lasse går och småpratar.
Stigar och småvägar blandades.

En av våra sista cacher verkar ha hamnat lite snett… fast ledtråden antyder att den borde sitta någonstans i en björk hittar vi den liggandes på marken. Vi inser att den har kommit ur kurs och skickar ett meddelande till cacheägaren så att han får kännedom om detta.

Genomvåt loggremsa där gömman låg på marken i gräset.
Finns det inga klättercacher får man ju klättra ändå.

Detta är en ö som med fördel besökes sittande på en cykelsadel! Vi kommer att göra återbesök när vädret blir mildare, och kanske med en mer gedigen matsäck – kanske inte bara fika…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top