Januarivandring i Yttre Bodane naturreservat

Kan en liten vandring i Yttre Bodane naturreservat i Dalsland i januari vara något? Om man är ute efter att titta på växter eller lyssna på fåglar så finns det bättre årstider. Men vill man vara helt ensam, lyssna på några mesar som födosöker, spana efter mönster och former i isen eller geocacha lite så är januari helt rätt månad på året.

När vi är i stugan i Dalsland vill vi alltid hinna med en eller ett par rundor ”ut på reservatet”.  I måndags gjorde vi vår lilla vandring på Lasseleden och Nötöleden. Redan vid kajakbryggan vill Erik testa om isen håller. Det gör den precis men bara några meter längre ut i viken ligger ännu stora isflak och det låter speciellt när de gnager mot varandra. Ytterligare en bit ut ligger sjön ännu helt öppen men det fryser lite mer för varje natt med minusgrader.

Vi rundar Lasseudden och spanar ut mot öppen sjö för att sedan svänga tillbaka och vika av mot Nötön. Några geocacher får en tillsyn och i en hamnar en TB (travelbug) som Lasse vill skicka ut på vidare äventyr. En travelbug får man aldrig behålla om man hittar den i en geocache. Den får man bara plocka med sig och lämna i en annan cache nästa gång man är ute och letar efter plastburkar.

När vi når Nötötorp så väljer vi att svänga av på Lilla Nötöleden. För att via några längre spänger komma över till Kesdalen. Erik passar på att busa runt lite i skogen och det blir ett kortare stopp för att göra lite service på en blöt geocachegömma. Nu är den torr och fin med ny tät burk och torr loggremsa.

När vi kommer till ”Vadet” som är några spänger med härliga släta berghällar så måste vi stanna igen för att leta märkliga isformationer. På flera ställen under vår lilla vandring har jag samlat isformationer med kameran. Här hittar jag flera roliga och fantasiväckande varianter. Några av alla de jag hittade längs vandringen går att se nedan. Hittar du någon favorit?

Sen är det bara att traska den sista biten mot parkeringen. Erik testar om det fortfarande är svårt att nå runt furan som var så stor när han var liten, men kan konstatera att han nog växt en del. Framme vid parkeringen kommer en bil körande. Nu är det någon annan som får ha hela naturreservatet alldeles för sig själv en stund.

Så mycket liv är det inte i reservatet under vintern. Några meståg är ute och födosöder bland furorna. Några nötskrikor flyger över och skränar lite och en liten flock björktrastar flyger upp från den innersta viken med nerkapad vass nära parkeringen. Ibland på vintern kan man se en havsörn flyga över, men inte idag. Förutom några få fåglar ser vi en liten grupp rådjur skutta iväg på långt håll vid ”vadet”. Tystnad och isens läten är det man hör mest på en vandring i januari.

2 Comments

 1. Aktivfamilj.se
  15 januari, 2018

  Åh, det är så mysigt att bara komma ut – och det är vackert där! Vi har fortfarande inte kunnat göra de längre turerna men ser fram emot att upptäcka lite mer i vår!

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   8 maj, 2018

   Visst är det och beroende på barnens ålder så får man anpassa sig lite. Det ska ju vara kul för alla. Kul om man lyckas vänja barnen vid att det är kul att vara ute och traska och inte något jobbigt. När Erik var yngre gillade han att leka naturparkour när vi var ute https://www.youtube.com/watch?v=3gPxyoAHXB4.
   /Anna

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top