Förberedelser inför Dalsland XC

Ett av mina mål i år är att vara med i ett eller ett par mtb-lopp. Att köra XCO-lopp känns för tekniskt för mig och långloppen känns för långa (på 60-90 km) för min konditionsnivå. Många av långloppen har han en kortare variant på 30-40 km som låter mer rimligt att klara av.

För ett tag sedan la jag ut en fråga i en Facebook-grupp och undrade vilka av de korta långloppen som var trevliga och där barn också får vara med och köra. Vår son Erik fyller tolv i år och kan tänka sig att hänga med. Han har tränat och tävlat med sin mountainbike i flera år nu och är betydligt snabbare, uthålligare och mer teknisk än vad jag är. Han brukar snällt vänta på mig i toppen av alla backar och peppa mig att våga lite mer teknisk körning.

Ett av förslagen jag fick i Facebook-gruppen var Dalsland XC. Här funkar det att köra med barn. Loppet går den 28 april och är ett av de första långloppen för året. Eftersom stigarna fortfarande kan vara ganska blöta så 30% är stig och resten grus- och asfaltväg. Eftersom Dalsland ligger bra till från Göteborg så hoppas jag att loppet blir en bra start för oss. Vi är anmälda till 35 km i duo-klass.

Hur har vi tränat hittills då? I år har ju vintern varit ovanligt lång med  snö och is i skogarna ända fram i april. En vanlig Göteborgsvinter kan man träna ute i skogen nästan hela vintern men i år har det varit svårt.

I januari och februari blandade vi enstaka cykelturer med lite längdskidor. Jag avslutade med tjejvasan innan jag la undan skidorna.

I januari och februari blandade vi enstaka mtb-turer med lite längdskidor.

I mars försökte vi komma ut i skogen men för mig blev det mest  grusstig och några gånger på en mtb-teknikkurs.

I mars cyklade vi en del grusstig och jag gick en teknikkurs .

På påsklovet åkte jag och Erik till Spanien för att få cykla lite i varmare klimat. Vi fick fyra härliga cykeldagar upp och ner för berg och dalar. När vi kom hem hade våren äntligen kommit och snö och is var borta.

Fyra dagars cykling i härlig värme i Spanien i april. Foto: Next Level Cycling

Nu i helgen var det cykelklubben CK Masters årliga träningsläger på Kinnekulle. I härligt vårväder fick vi två cykeldagar på fina stigar upp och ner för berget. Erik körde med sin träningsgrupp och jag med den betydligt lugnare föräldragruppen.

Träningsläger på Kinnekulle i april.

Nu är det knappt två veckor kvar till loppet. Vi kommer nog att hinna med några träningar till med klubben och Erik kommer att starta tävlingssäsongen med första XCO-tävlingen i Västgötacupen i Varberg nu på lördag.

Nu håller vi tummarna för att vårt första korta långlopp, Dalsland XC, blir ett riktigt finväderslopp och att loppet känns lagom svårt och långt för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top