Paddling i YB i lugnt väder- Dag 10

Efter några blåsdagar på 7-12 m/s så lugnar vindarna ner sig och vi passar på att få oss ytterligare en paddeldag ut bland öarna i Yttre Bodanes skärgård. Vi paddlar hela vägen ut till Snöön innan vi gör vårt första stopp.

1607_IMG_6658
Erik ger sig iväg.
1607_IMG_6660
Ut mot öarna.
1607_IMG_6662
Årets paddelgroupie 🙂
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lasse väntar in övriga familjen.

På Snöön finns många fina platser att komma i och ur kajakerna. Motorbåtarna brukar välja andra öar där de har lättare att lägga till. Förra turen vi gjorde träffade vi bara en motorbåt på hela dagen. Idag är fler båtar ute och vi ser säkert fem båtar som ankrar vid olika öar eller som kommer farande från Sunnanå-hållet (vid Mellerud).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fin urstigningsplats på Snöön.

Yttre Bodane naturreservat har alltid varit förhållandevis fritt från nedskräpning. Någon enstaka tappad pappersnäsduk kan man hitta men inte samma högar av matrester och sopor som i naturreservaten runt Göteborg. Ute på öarna kan saker driva iland som inte borde finnas där. Dagens skräpfynd är en gammal brandsläckare som får följa med hem i kajaken för inlämning på en återvinningsstation.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Håll Sverige rent! Dagens skräp att ta hem blev en gammal brandsläckare.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik ö-hoppar.

Vi paddlar vidare ut mot lagunen på Källsön innan det är dags att vända hemåt igen. Förra paddelturen blåste Vänern upp snabbt och när vi skulle paddla hemåt fick vi kämpa med 50-60 cm höga vågor. Det låter kanske inte så mycket men när man sitter lågt i en kajak och vågorna sköljer över däck så känns allt större. Man märker hur paddeltekniken blir sämre och man börjar jobba mer med armmuskler än med rygg- och bålmuskler. För oss som är vackert-väder-paddlare så var det en tuff utmaning speciellt på de lite mer vindutsatta överfarterna. Efteråt pratade vi om att hela familjen borde utbilda sig och träna på räddningsövningar och blåsiga förhållanden. Det räcker inte att jag har gått en bassängkurs för många år sedan och att Lasse har fått en teoretisk genomgång med uppvisning av olika räddningstekniker. Nu har vi ju Erik med på våra turer också och han behöver lära sig av någon annan än mamma och pappa, gärna någon som verkligen har kunskapen. Idag var det i alla fall snälla och fina småvågor som låter oss surfa med hemåt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Överfart på hemvägen. Idag var det en lugn och fin överfart. Sist hade det blåst upp och vågorna var rejäla.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tillbaka i hemmahamn.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Glad färgcombo.

Det finns något som kallas Paddelpasset där man kan examinera sig på olika nivåer (vit, gul, grön, blå osv) och som verkar fungera även för barn. Ska se efter om detta finns i närheten av oss i Friluftsfrämjandes regi eller kanske hos någon kajakförsäljare eller uthyrare.

2 Comments

 1. Agda Tamme
  20 juli, 2016

  Vad roligt att ni paddlar med barn! Vill ni gå kurs kan jag tipsa om Horisontkajak på Värmdö i Stockholm. Skickliga instruktörer för både vuxna och barn. /Agda

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   21 juli, 2016

   Tack för tips!
   Tyvärr blir det lite för långt till Stockholm eftersom vi bor i Göteborg.
   Det är svårt att få med barn på alla former av kajakaktiviteter då målgruppen alltid är vuxna. Förra året halkade sonen med på en endags grundkurs eftersom vi helt missat att det var för vuxna. Vi tog självklart fullt ansvar för honom och det gick hur bra som helst. Vi hittade även en familjepaddling som Friluftsfrämjandet i Lysekil höll i, ut till Kornöarna, en härlig dag då nioåringen paddlade hela dagen för egen maskin 🙂
   /Anna

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top