The heart of Sweden Geotour – del 1

Näst sista dagen i Dalsland utlovar väderprognoserna mulet väder och vi bestämmer oss för att påbörja sommarens projekt att hitta några av geocacherna i The heart of Sweden Geotour. Det är 50 geocacher av olika sort som ligger utspridda i Bergslagen. Det finns 10 cacher på bronsnivå, 10 på silvernivå och 30 på guldnivå. Tar man de på bronsnivå + 10 valfria får man ett geocoin/TB (travelbug) som belöning. Tar man alla på brons-, alla på silvernivå och 10 från guldnivån så får man dessutom ett silvergeocoin. Tar man alla 50 cacherna så får man ett tredje guldcoin. De på bronsnivå är rimliga att klara för alla men sen blir det svårare och kräver bl.a. en paddeltur på norra Vättern eller att man kan klättra i berg och i ett gammalt vattentorn. Vi tänker att bronsnivån är rimlig att starta med. Alla 50 cacherna ligger utspridda vid fina turistmål. Tanken är nog att locka folk att turista i landskapet.

coins_framsida6
De tre olika geocoinen/medaljerna som man har möjlighet att få. Bildkälla: The Heart Of Sweden

Två och en halv timme från stugan i Dalsland ligger åtta av geotourcacherna i en rad från Hällefors i norr till Degerfors i söder. Vi väljer att starta med den vid Knuthöjdsmossen i Hällefors för att sedan ta oss söder ut. På Knuthöjdsmossen har vi varit förut för att naturfotografera. Mossen är känd för sina Smålommar och sina fina gölar som är så vackra i gryningsljus med dimmor och allt. Vi konstaterar att mossen är fin även på förmiddagen och det går bra att få syn på någon smålom även nu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På väg mot första cachen i Geotouren.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fint fixat för naturfotografer och fågelskådare.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vill man få bästa ljuset och fina dimmor över gölarna ska man vara här i gryningen.

Nästa stopp blir Krokbornsparken med en K-märkt dansbana. Inte så spännande tycker vi. Vi börjar med att ta en multicache som är fel cache inser vi. Sedan tar vi rätt cache – en Wherigo där man ska svara på några frågor innan man kan hitta cachen. Efter en del traskande hit och dit bl.a. på Silverleden så hittar vi till slut rätt cache.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vid Krokbornsparken kunde man vandra på Silverleden.

Nu är det dags för lunchstopp vid Måltidens hus i Grythyttan. Efter en buffé med lax, dillstuvad potatis, grönsaker mm så tar vi också geotourcachen i närheten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Efter god lunch på Måltidens hus i Grythyttan passade vi på att ta den tredje Geotourcachen.

Efter Grythyttan stannar vi vid Loka brunn för nästa Geotourcache. Här pågick ett av dagens tre bröllop som vi hamnade mer eller mindre mitt i (Loka brunn, Alfred Nobels museum och Sveafallen).

Efter Loka brunn fortsatte vi mot Granbergsdals hytta som skulle bli ett av de bästa stoppen under dagen. Först tog vi cachen, en mysteriecache som hittades ca 25 m ifrån koordinaterna dit den hade lett oss. Efter det fastnade vi hos smeden en mycket trevlig man som tyckte att Erik skulle få smida sin egen turspik. En bra stund senare och med nya kunskaper kan vi sedan fortsätta vår tur.

1607_IMG_6737
Granbergsdals hytta en klar sevärdhet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Smeden i Granbergsdals hytta tog sig an Erik och lät honom smida sin egen turspik.

Redan i Granbergsdal regnade det lite och när vi kommer till Alfred Nobels museum i Karlskoga och ska ta oss genom växtligheten till cachen  så blir vi genomvåta i byxorna.

Med full AC i bilen för att torka byxor så fortsätter vi mot Sveafallen. Här fanns spännande bergsformationer som istiden lämnat efter sig. Jättegrytorna och de höga bergsstupen är betydligt mer spännande än multicachen som ska lösas genom att svara på några rejält tvetydiga frågor kom vi fram till 32 möjliga lösningar. Till slut lyckades vi pricka rätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jättegryta vid Sveafallen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Formationer från istiden. Idag klättras det på de höga bergväggarna.

Nu började det dra mot kvällen och vi var ganska trötta men ville gärna hinna med ett ställe till, Jätteberget, tre mil på en grusväg rakt ut i skogen. Det skulle visa sig vara värt allt besvär när vi väl kom dit. Cachen hittades på bra koordinater och var helt fantastisk. Det var nog den största cachegömma vi någonsin hittat och välfylld med jättefina utbytespresenter. Vakuumförpackade böcker och mjukdjur till både vuxna och barn låg perfekt i sina vattentäta emballage. Erik adopterar ett mjukdjur och plockar ihop allt fint han har på sig för att försöka göra ett så fullvärdigt byte som möjligt. Många geocacher är för små för att innehålla utbytessaker och i de som har små skatter är det oftast små gratis plastleksaker från olika hamburgerrestauranger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Trolsk skog vid Jätteberget.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Största geocachegömman hittills.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Otroligt lyxigt innehåll i gömman.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik adopterar ett nytt mjukdjur.

När cachen på Jätteberget var hittad så fortsatte vi några hundra meter i den trolska skogen för att försöka hitta grottorna som vi läst om. Efter lite letande så hittade Erik stegen ner i underjorden. Ett par meter ner i berget fanns det fina grottgångar åt båda hållen som vi kunde traska runt i. Som tur var finns det alltid lite pannlampor och någon ficklampa i en geocachingryggsäck.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Erik på väg ner i Jättebergets grottor.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nere i grottorna.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ganska rymligt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ibland lite trängre.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dags att komma upp i ljuset igen.

När vi kommit upp för stegen igen så är det bara att plocka ihop våra saker och börja återtåget mot bilen och sedan hemresan mot stugan i Dalsland. Innan vi var hemma så hade klockan gott och väl passerat midnatt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hemväg mot bilen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bara två-tre timmars bilfärd tillbaka till stugan sent på kvällen.

Ska man sammanfatta vår första dag på Geotouren så hann vi med åtta platser under dagen. På några av platserna träffade vi andra trevliga geocachare och hann med små pratstunder.

collage
Vi mötte andra trevliga geocachare ett par gånger under dagen.

Fyra av de åtta cacherna hade fågelholkstema i olika varianter.

collage
Fyra av dagens åtta geocacher var olika fågelholkar – vanlig holk, miniholk och speciell hissbar holk…

Det var olika sorters cacher allt från vanliga till mysterie-, multicacher och en wherigo. För att hitta en av cacherna hade Lasse löst ett par digitala pussel hemma för att få koordinaterna. Eftersom de flesta inte var vanliga cacher som bara är att gå till rätt plats och leta upp så tog det sin tid att lösa dem och man hinner inte så många på en dag. Cachen vid Sveafallen var riktigt krånglig så där fick vi vara riktigt envisa för att inte ge upp.

Dagens höjdpunkter enligt Erik var Granbergsdals hytta där han fick smida sin egen turspik, Jätteberget med grottäventyret och Grythyttan för den goda lunchen.

Här är listan på dagens Geotourcacher (med nivå inom parantesen):

2 Comments

 1. Z
  27 juli, 2016

  Jättefina bilder och väldigt läsvärda texter. Ni borde skriva på samma sätt i era loggar.

  Svara
  1. Lars Kristiansson
   28 juli, 2016

   Hej Z!

   Visst är det så. När jag cachar ensam brukar jag skriva en liten text i min logg och signerar med Indian-Jonas – men som Ffam brukar jag hålla mig kort av hänsyn till min familj som inte vill vänta så länge. Då skriver jag som gengäld in länken tilll vår blogg där vi oftast skriver ett inlägg om de cacher vi tagit. Kanske var det just därför du hamnade på vår blogg och läste detta inlägg. 😉

   Med vänlig hälsning, Lasse.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top