Midsommar i Yttre Bodane

Midsommar i Dalsland med familjen är lite av en tradition. I år åkte vi upp med vår lilla husbil så att sängplatserna räcker till alla. Midsommarafton blir mycket umgänge och traditionell mat med sill, lax, färskpotatis och jordgubbstårta. Jag och min bror hann med en liten vandring ut på naturreservatet. Vädret var genommulet och redan ute på Lasseudden droppade det lite. Men de första dropparna upphörde och vi beslutade oss för att ta en sväng ut på Nötön också. Under Nötörundan började det regna på riktigt, så vi var ganska blöta när vi väl var tillbaka i stugan. Resten av helgen skulle få lite bättre väder.

Mulet och de första dropparna börjar falla redan på Lasseudden.

På midsommardagen var de flesta sugna på att komma ut och röra lite på sig i naturreservatet. Vi kom iväg i ett par omgångar och startade med att vandra ut mot Lasseudden igen. Ett helt gäng av oss fortsatte mot Nötötorp och en udde ut i Vänern där ingen av lederna går. För några var detta ett nytt vandringsmål och de fina stenhällarna uppskattades även om det blåste friska vindar från sjön. Erik och ena kusinen loggade en geocache som de letade upp med hjälp av min mobil.

En pärlemorskimrande fantasifjäril
Närstudie av en fjäder.

På vägen tillbaka blev det utrymme för en del hopp och lek och jag passade på att plocka upp lite skräp som inte hör hemma i reservatet. Ett gammalt ryggsäcksbälte med ena spännet kvar och en hårsnodd fick följa med hem till soptunnan. Att plocka skräp när man är ute och rör på sig har fått ett nytt ord i år, ”plogga” (plocka skräp + jogga – fast det går lika bra att gå). I naturreservatet är vi sedan många år sk ploggare för där vill man verkligen ha det skräpfritt.

Hopp och skutt på stenar och mellan pölarna.
Jag och mamma ”ploggar” när jag hittar skräp och bär med mig hem.

Innan vi kommer tillbaka till stugan får jag syn på en överkörd fjäril. Om jag artar den rätt är det en aspfjäril som jag bara sett levande vid ett par tillfällen. Det är alltid kul med arter som inte är så vanliga för en. En annan inte helt vanlig art är granspiran som går att hitta här och där vid Vänerns stränder. En granne hittade några exemplar nere vid vår badvik för en del år sedan. Nu vid midsommar blommade den men det var klart färre exemplar än förra året.

En död aspfjäril (?) på grusvägen.

På söndagen var det dags för en liten utflykt. En av Eriks kusiner följde med på en geocacherunda mellan Säffle och Åmål. Det var en serie cacher, en sk powertrail som var utlagd på en mindre väg söder om Säffle och ner mot Åmål. Vi tog inte alla cacherna den här dagen utan får fortsätta någon dag senare i sommar. Nio nya cacher hann vi logga innan det var dags för en fika med glass inne i Åmål.

Lasse loggar en nya cache.
Erik och ena kusinen har just hittat en av dagens gömmor.

Efter glassen var det en sista aktivitet som vi ville hinna med under helgen. Friluftsfrämjandet i Åmål/Säffle hade fått möjlighet att utforma en naturparkourpark i Örnäsparken nu över sommaren. Idag fanns det ledare där som kunde visa hur det fungerade. Erik som gillar parkour testade igenom och utforskade möjligheterna. Tillsammans med en rolig lekpats med rephinder och ett utegym alldeles i närheten så blev det ett roligt ställe att få röra lite på sig.

Naturparkour med sving..
… och hopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top