Pilgrimsleden en geocachetur

I lördags ville Lasse och Erik på ett geocache-event i Håverud. De hoppas att få träffa några av alla geocachare som lagt ut geocacher i omgivningarna runt Åmål och Mellerud. Efteråt ska vi göra ett nytt försök att gå en bit av pilgrimsleden och passa på att försöka hitta ett gäng geocacher som har lurat oss vid ett tidigare besök.

Vi kommer till Håverud strax efter att eventet har startat och möts av den trevliga familjen Olsson som har fixat träffen. Vi skriver in oss i deras ”gästbok” med våra geocachingalias – Indian Jonas, Lillkotten och Mamma Mu och sen är det bara att mingla runt och vara social i en timme. Jag pratar glatt med några trevliga geocachare, Lasse minglar runt och får ett ansikte på personerna bakom olika alias som lagt ut cacher i närområdet runt vår stuga och Erik kilar runt med kameran och fotograferar av olika koder på s.k. spårbara objekt som han och Lasse vill logga efter träffen. De spårbara objekten kan vara som klistermärken (ofta med en skalbagge) på en bil t.ex. eller så är de inbroderade/tryckta på kläder, som koder på namnskyltar eller till och med på hundhalsband. Erik var runt och spanade och fotograferade en bra stund och hittade många. Vi avslutar vår sociala stund med en glass på Håveruds center.

På geocache-event vid Håverud.

Sen kör vi till slussen vid Håverud och parkerar. Idag är det en annan del av Pilgrimsleden som vi har siktat in oss på än min misslyckade tur som inte blev av tidigare i veckan. Vi har gått en liten bit av sträckan en gång tidigare. Då hade vi svårt att hitta flera av geocacherna,  för Lasses gamla gps snurrade mest runt och ledde inte riktigt rätt. Nu går de smidigare och till och med en luring vid en stor trädstam lyckas Erik hitta just innan vi tänker ge upp.

Erik har hittat en lurig cachegömma och blir lovad en glass vid tillfälle.

Vi fortsätter och konstaterar att varannan cache lyckades vi hitta vid senaste besöket men ungefär varannan missade vi. Nu går det smidigt och i början är det Erik som är familjens bästa på att hitta. Senare får även Lasse och jag hitta några gömmor.

Erik loggar en annan cache som lurade oss förra gången.
Den här cachen måste ha varit försvunnen sist. Nu hittades den på mindre än fem sekunder.
Lasse loggar och dokumenterar en av cacherna.

Den här gången fortsätter vi där vi vände sist. Idag når vi hela vägen fram till Skalåsknatten. Naturen längs vägen är vacker så att Erik kommenterar och säger att det är som ”när Sverige är som finast”. När vi kommer upp på Skalåsknatten får vi en fantastisk utsikt mot öster och i det klara vädret upptäcker vi att vi kan se ända till Kinnekulle på andra sidan Vänern. Här väljer vi att äta vår matsäck innan vi fortsätter.

Vilken utsikt! Här kan man se ända till Kinnekulle.
Perfekt plats att äta sin matsäck. På en solig bergstopp med milsvid utsikt.

Efter lunchen passar Erik på att plogga (plocka skräp under vandringen). En gammal hoppressad ölburk ligger kvar i en ljungbuske. Längs leden i skogen var det annars skräpfritt. Men den delen av Pilgrimsleden som var ett par hundra meter grusväg närmast bilen var lite skräpigare. Varför har man med sig energigel i sugförpackningar och kastar dessa just där leden svänger av in i skogen? Ploggandet är snabbt avklarat och sen är det bara en sista cache som ska hittas. Det går fint och nu kan Lasse börja lura på var den sista finalburken kan ligga gömd. Han har fått ledtrådar i de olika burkarna och nu gäller det bara att lura ut vad ledtrådarna kan betyda och vilken plats de kan leda fram till. Lasse gjorde ett första försök att lura ut den rätta platsen men det var inte helt enkelt så den får vänta till en annan gång.
Sen är det bara att vandra tillbaka till bilen. Fem-sex kilometer på en vacker del av Pilgimsleden och tio cacher och mysteriecachen i slutet att plocka borde locka både den som gillar att vandra och geocacharen. Vi hade tre av cacherna sedan tidigare och tog sju idag. Mysteriecachen har vi kvar att lösa.

Erik ploggar. Enda skräpet i skogen var en gammal ölburk.
Längs stigen. Samma väg fram och tillbaka och lika vackert åt båda hållen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top