Höstvandring på Skändlaberget

En kort upptäcktsfärd på Skändlaberget med fika i ryggsäcken får bli dagens lilla äventyr innan Lasse ska jobba.

När vi kommer fram till den lilla parkeringen är den redan välfylld med bilar och vi hittar en sista plats längs vägkanten istället. Vi bestämmer oss för ett motursvarv med fikastopp uppe vid fornborgen. Redan efter hundra meters vandring träffar vi ett par andra barnfamiljer som tagit sig ut i skogen med en fotboll. Nu letar de fyrklöver bland harsyran som växer längs stigen.

Snart är vi ensamma och tar oss till ett favoritställe som varit ett litet sandtag förr i tiden. Här är det fint att leta fotomiljöer och vi turas om att hålla i kameran.

Vi svänger av och vandrar vidare mot den gamla fornborgen som ligger fint uppe på en bergknalle. Här väljer vi en plats med lite utsikt och plockar fram lunchmackor och lite gofika. Här kan man sitta länge och bara njuta av lugnet och höstfärgerna.

När Erik har fikat klart och vi har fått besök av fyra seniorvandrare som letar efter fornborgen och spanar efter bästa utsikten så plockas täljkniven fram. Det är skönt att sitta och tälja och fundera en stund i lugn och ro.

På vägen tillbaka väljer vi en omarkerad stig för Erik vill leta efter kantareller. Vi tar oss fram mellan vindfällen men hittar bara ett par trista kantareller med en snigel som besökare. De får stå kvar i skogen. Som avslutning kollar Erik till sin geocache som han gömde för ett par år sedan. Den är fortfarande torr och fin och får gärna hittas av fler vandrare på äventyr.

Skändaberget är ett perfekt utflyktsmål för göteborgare som vill ut på ett litet vandringsäventyr på helgen. Hela berget är fyllt av olika mänskliga spår. Från de första stenåldersbosättningarna i strandkanten när istiden gjort att Skändlaberget stack upp som en liten ö i havet, till bronsåldersrösen, järnåldersfornborg osv. Med rejäla skor eller kängor tar man sig fram året runt. På några ställen finns små eldstäder som man kan använda om man tar med egen ved och ordentligt med vatten att släcka med. Man kan få ihop en vandring på ca 7 km, men vi valde en kortare väg på ca 3 km med mycket tid för foto, fika, upptäckter och småäventyr. Längs stigen finns ett antal geocacher gömda för de som vill ha lite mer äventyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top